Ιράν: Θα βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών…

Ιράν: Θα βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών…

Η Τεχεράνη θέτει την προϋπόθεση να αρθούν οι κυρώσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας

Ιράν: Θα βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών…

Μετά τη βάρβαρη εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και έπειτα από την έκκληση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, για συνεργασία της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών, το Ιράν δηλώνει θετικό στη μάχη κατά του ΙΚΙΛ.

Βέβαια, η ιρανική κυβέρνηση δέχεται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, αρκεί να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επισήμανε πως αν τελικά αποφασιστεί από την κυβέρνηση να δράσει στο Ιράκ σε μία προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΙΚΙΛ, τότε «η άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα». Ο Ζαρίφ διευκρίνισε, λοιπόν, πως αναφέρεται στην άρση κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης.

Κλείσιμο

«Όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν για τις πυρηνικές δραστηριότητες θα πρέπει να αρθούν σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά μας στο Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.



Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν είναι σαφές τι θα κληθεί το Ιράν να κάνει στο Ιράκ και ποιο θα είναι το αντάλλαγμα.

Πριν λίγους μήνες, πάντως Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες σχετικά με την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ, παρά τεταμένο κλίμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον.

Βέβαια, μία ενδεχόμενη τέτοια συνεργασία προκαλεί πανικό στο Ισραήλ, που προβλέπει ότι με τον τρόπο αυτό πρόκειται να ενισχυθεί εξαιρετικά η Τεχεράνη και κατά συνέπεια η σύμμαχός της Χεζμπολάχ, αλλά και η Χαμάς.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε πως για να σταματήσει η σφαγή από το «κίνημα των επικίνδυνων τρομοκρατών, το οποίο θα γιγαντωθεί και μπορεί να θέσει στο στόχαστρό του τη Βρετανία», πρέπει οι δυτικές χώρες να συνεργαστούν με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Τουρκία και «ίσως με το Ιράν».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, λίγες ημέρες αφότου ιρακινές πόλεις έπεσαν στα χέρια των εξτρεμιστών του ΙΚΙΛ, διεμήνυσε πως η Ουάσιγκτον πρέπει ταυτόχρονα να αποδυναμώσει το Ιράν και τους σουνίτες τζιχαντιστές.



Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες μίας συνεργασίας ανάμεσα στη Δύση και την Τεχεράνη, καθώς όπως είπε μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα αντανακλαστικά σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν.

«Αυτό θα ήταν τραγικό λάθος. Ο πιο σημαντικός στόχος στη Μέση Ανατολή είναι να διασφαλίσουμε πως το Ιράν δε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, γιατί αυτά τα όπλα, σε αντίθεση με τα πολυβόλα που σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες, μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπων», τόνισε ο Νετανιάχου.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός σε θέματα για τη Μέση Ανατολή και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Εγιάλ Ζισέρ, επισήμανε στην Jerusalem Post ότι η Δύση είναι ανήμπορη και δε γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος.



«Φοβάμαι πως στο τέλος η Δύση θα καταλήξει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με το Ιράν και τη Συρία για αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

 

Εξήγησε, δε, πως η Δύση υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, αναζητά τρόπους για να οριστεί μία σταθερή ιρακινή κυβέρνηση και επιχειρεί να βοηθήσει τους Κούρδους, ώστε μεταξύ τους να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την απειλή των εξτρεμιστών.

«Όταν αυτό δε αποδειχθεί βοηθητικό, τότε η Δύση χωρίς αμφιβολία θα απευθυνθεί στους Ιρανούς με την ελπίδα ότι εκείνοι θα σταματήσουν το ΙΚΙΛ», τόνισε.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης