Γερμανία: «Φιάσκο» η έρευνα της αστυνομίας για τους νεοναζιστές της NSU

Γερμανία: «Φιάσκο» η έρευνα της αστυνομίας για τους νεοναζιστές της NSU

Ζήτησαν συγγνώμη απευθύνεται στους οικείους εννέα μεταναστών, οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα, καθώς και μιας Γερμανίδας αστυνομικού - «Εσκεμμένο σαμποτάζ της έρευνας» βλέπει η επιτροπή του κοινοβουλίου

Γερμανία: «Φιάσκο» η έρευνα της αστυνομίας για τους νεοναζιστές της NSU
«Φιάσκο» χαρακτήρισε τοπική βουλή στο κρατίδιο της Εσσης στη Γερμανία την έρευνα της αστυνομίας για τη δολοφονική δράση συμμορίας νεοναζιστών.

Σε έκθεσή της κοινοβουλευτική επιτροπή σε ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας, ζητά «συγγνώμη» από του συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων για τη «δυσπιστία» και «ρατσιστική καχυποψία» που επέδειξε η γερμανική αστυνομία, κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δολοφονική δράση των νεοναζιστών της NSU.

Η συγγνώμη απευθύνεται στους οικείους των εννέα μεταναστών -οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα- καθώς και μιας Γερμανίδας αστυνομικού που διαπράχθηκαν από το 2000 έως το 2007.

Κλείσιμο
Στην έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, η έρευνα της αστυνομίας χαρακτηρίζεται «φιάσκο», ενώ γίνεται λόγος για «εσκεμμένο σαμποτάζ».  

«Η συσσώρευση εσφαλμένων αποφάσεων, αναποφασιστικότητας, παραβίασης βασικών κανόνων, εγείρουν υποψίες για εσκεμμένο σαμποτάζ (της έρευνας), για σκόπιμη ματαίωση της σύλληψης των φυγάδων», τονίζεται στην έκθεση της επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία «δεν ερεύνησε με επιμονή» τις πληροφορίες που διέθετε, ενώ «υποτίμησε σε τεράστια βαθμό τη διογκούμενη βία της μαχητικής άκρας δεξιάς».

«Η αστυνομία στο κρατίδιο της Εσσης δεν ερεύνησε επαρκώς δύο εμφανίσεις μελών της συμμορίας και δεν συνέλαβε ένα μέλος της το 1998, παρότι ανακάλυψε εκρηκτικά στο γκαράζ του», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, «η αστυνομία δεν συνέδεσε παρά χρόνια αργότερα τις δολοφονίες των 10 θυμάτων- παρότι όλες διαπράχθηκαν με το ίδιο όπλο. Δεν θεώρησε πιθανό, αρχικά, οι φόνοι να αποτελούσαν μια σειρά επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα, και επικεντρώθηκε στην έρευνα για την προσωπική ζωή των θυμάτων».

Ο Χόλγκερ Μπελίνο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην κρατιδιακή βουλή της Εσσης, δήλωσε ότι ο εξτρεμισμός της άκρας δεξιάς αποτελεί όνειδος για τη Γερμανία. «Αποστρεφόμαστε αυτά τα εγκλήματα και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι ανάλογο», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης