Χέιγκελ: Οι τζιχαντιστές «παντρεύουν» την ιδεολογία με τη στρατιωτική ανδρεία

Χέιγκελ: Οι τζιχαντιστές «παντρεύουν» την ιδεολογία με τη στρατιωτική ανδρεία

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να νικηθεί μόνο με επέμβαση στη Συρία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ 

Χέιγκελ: Οι τζιχαντιστές «παντρεύουν» την ιδεολογία με τη στρατιωτική ανδρεία
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, επισημαίνονται ότι το Ισλαμικό Κράτος «ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε για την τρομοκρατία».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκλ, δήλωσε ότι η οργάνωση των εξτρεμιστών τζιχαντιστών που ελέγχει ένα τμήμα του Ιράκ και της Συρίας, συνιστά μια απειλή που «ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε» σχετικά με την τρομοκρατία. «Αυτό (το Ισλαμικό Κράτος) ξεπερνά τα όσα εμείς θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή. Ερωτηθείς εάν η σκληροπυρηνική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση θέτει μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρίσιμη με εκείνη των επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Χέιγκελ είπε ότι είναι «τόσο περίπλοκη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε οργάνωση που εμείς γνωρίζουμε». «Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα είδος στρατιωτικής ανδρείας. Είναι παρά πολύ καλά χρηματοδοτούμενοι. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ντέμπσεϊ: Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να νικηθεί μόνο με επέμβαση στη Συρία

Κλείσιμο
«Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», εκτιμά ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ, που εξαιτίας της πολυπλοκότητας, του οικονομικού πλούτου και της στρατιωτικής ισχύς των τζιχαντιστών μαχητών «μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της Αλ Κάιντα».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θεωρεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει ένας υπαρκτός κίνδυνος, όσο οι μαχητές του θα μπορούν να βρουν ασφαλή καταφύγια σε ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας. Μάλιστα, είπε ευθέως ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία. «Στην ερώτησή σας, αν η οργάνωση μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς να γίνει δράση κατά των στελεχών του που βρίσκονται στη Συρία η απάντηση είναι όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι Ευρωπαίοι ή και οι Αμερικανοί τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.


ΗΠΑ: Δεν αποκλείουμε κλιμακούμενη στρατιωτική δράση εναντίον ακραίων τζιχαντιστών

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεδίωξε να περιορίσει τη νέα αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ στην προστασία των Αμερικανών διπλωματών και των πολιτών που είναι σε άμεση απειλή. Ακόμα και μετά το φρικιαστικό τρόπο που δολοφονήθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, ο Ομπάμα θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμη στρατιωτική εμπλοκή του είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει αποκλειστεί μια κλιμακούμενη στρατιωτική δράση εναντίον των ακραίων τζιναντιστών οι οποίοι έχουν αυξήσει τις ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για να αναλάβει πρόσθετες δράσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πραγματικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων επιχειρήσεων κατά του ISIL αν αυτό κριθεί αναγκαίο», είπε ο Μπεν Ρόουντς ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης