Τρεις διοικητές της Χαμάς νεκροί από ισραηλινά πυρά

Τρεις διοικητές της Χαμάς νεκροί από ισραηλινά πυρά

Δύο από αυτούς, περιλαμβάνονταν στα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

Τρεις διοικητές της Χαμάς νεκροί από ισραηλινά πυρά
Το Ισραήλ κατάφερε την Πέμπτη βαρύ πλήγμα στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας τρεις διοικητές του στρατιωτικού της σκέλους, μετά την απόπειρά του το βράδυ της Τρίτης να εξοντώσει τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ Μοχάμεντ Ντέιφ.

Οι τρεις διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ σκοτώθηκαν στη Ράφα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, 36 ώρες μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Δύο από αυτούς, οι Ραέντ Άταρ και Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, περιλαμβάνονταν στα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Εμπλέκονταν σε διάφορες επιθέσεις και σε δύο γεγονότα που σημάδεψαν τους Ισραηλινούς: την απαγωγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006 και τον θάνατο τριών στρατιωτών στη Ράφα την 1η Αυγούστου.
Κλείσιμο

Στην επιδρομή εναντίον των διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι στη Ράφα, την πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο και η οποία είναι μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Η επιδρομή δεν άφησε μέσα και κοντά στο κτίριο όπου βρίσκονταν τα θύματα παρά έναν κρατήρα και ερείπια.

Παράλληλα στην πόλη της Γάζας ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε νεκροταφείο, όπου οι τέσσερις άνδρες έθαβαν συγγενείς τους που είχε σκοτωθεί το πρωί. Τα νέα αυτά θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 19 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, "μαχητές αποτέλεσαν στόχο επίθεσης σε νεκροταφείο στο κέντρο της Γάζας την ώρα που επιχειρούσαν να ρίξουν ρουκέτες, στο ίδιο μέρος απ' όπου είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες χθες".

Την ίδια ώρα ο Ασράφ αλ-Κούντρα, ο εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών στη Γάζα ανακοίνωσε ότι διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια τη σορό της τρίχρονης Σάρας, μιας από τις κόρες του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ενώ συνέχιζαν τις έρευνες μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του το βράδυ της Τρίτης, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν επίσης η 27χρονη γυναίκα του Ουϊντάντ και το επτά μηνών αγοράκι τους Άλι. Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ δεν επλήγη.

Από τους τρεις διοικητές της Χαμάς, οι Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα και Ραέντ αλ-Άταρ ανήκαν στην ανώτατη διοίκηση των Ταξιαρχιών, σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή.

Ο 41 ετών Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα ήταν στόχος. Ήταν ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ως εκ τούτου αποτελούσε πρωταρχικό στόχο του ισραηλινού στρατού που πραγματοποίησε σφοδρές μάχες στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα και στα περίχωρα της Ράφας μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών του που δέχθηκαν επίθεση παλαιστινίων μαχητών στη διάρκεια επιχείρησης καταστροφής σηράγγων την 1η Αυγούστου.

Ο στρατός αρχικά φοβόταν ότι ένας από τους στρατιώτες, ο Χαντάρ Γκόλντιν, είχε απαχθεί. Αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Οι Παλαιστίνιοι φέρεται να κρατούν μέρος της σορού του.

Ο 40χρονος Ραέντ αλ-Άταρ καταδιωκόταν διότι είχε σχεδιάσει και διευθύνει την επιχείρηση απαγωγής στις 25 Ιουνίου του 2006 του Γκιλάντ Σαλίτ.

Η απαγωγή αυτή οδήγησε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που διήρκησαν πέντε μήνες. Ο στρατιώτης, για την τύχη του οποίου υπήρχε μεγάλη αγωνία στο Ισραήλ, απελευθερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 2011, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλίων παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο Μοχάμεντ Μπάρχουμ, 45 ετών, φαίνεται να ήταν στόχος λιγότερο σημαντικός.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης