Έσπασε η εκεχειρία στη Γάζα

Έσπασε η εκεχειρία στη Γάζα

Εκτοξευθήκαν τρεις ρουκέτες από μαχητές της Χαμάς - Με αεροπορικές επιδρομές απαντά το Ισραήλ και αποχωρεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες - Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους



Έσπασε η εκεχειρία στη Γάζα
Λίγες ώρες μετά τη νέα συμφωνία στο Κάιρο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών για 24ωρη παράταση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.

Ως απάντηση στην παραβίαση της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός έλαβε εντολή να απαντήσει με αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, τη στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση καλεί τους άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας να πλήξουν «στόχους τρομοκρατών».

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στην περιοχή Μπερ Σεβά στα νότια της χώρας, ενώ επλήγη και το τοπικό συμβούλιο του Εσκόλ στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή Haaretz που επικαλείται ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως αεροσκάφη των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποίησαν επιδρομές σε αγροτικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.


Χαμάς: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για διαρκή εκεχειρία


Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι οι ελπίδες να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Καΐρου «εξανεμίζονται».

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οι ελπίδες να επιτευχθεί μία συμφωνία εξανεμίζονται και εμείς επιρρίπτουμε την πλήρη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση στους σιωνιστές κατακτητές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Έζατ αλ Ρισκ και πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία παρουσίασε την τελική της απάντηση στην πρόταση της διαρκούς κατάπαυσης του πυρός που έκαναν οι Αιγύπτιοι οι οποίοι «τη διαβίβασαν στους εκπροσώπους του εχθρού, που έχει φύγει από το Κάιρο με τη δικαιολογία ότι πρέπει να την παρουσιάσουν στην κυβέρνησή τους».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέταξε τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές να επιστρέψουν από το Κάιρο στην έδρα τους, διακόπτοντας τις συνομιλίες για εκεχειρία μακράς πνοής.

Haaretz: Οι τρομοκράτες έσπασαν την εκεχειρία

Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε: «Για μία ακόμα φορά, οι τρομοκράτες έσπασαν την εκεχειρία και εξαπέλυσαν επίθεση κατά Ισραηλινών πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας. Η επανειλημμένη επίθεση θα λάβει την ανάλογη απάντηση από τις Δυνάμεις Ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τις εγκαταστάσεις των τρομοκρατών, να καταδιώκουμε τρομοκράτες και να καταστρέφουμε τις εγκαταστάσεις του τρόμου στην Λωρίδα της Γάζας, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στο Ισραήλ».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, ο Φαουζί Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, είχε υπονοήσει πως θα υπήρχε αναζωπύρωση της κρίσης, προειδοποιώντας τον Νετανιάχου ότι «αν δεν κατανοεί την γλώσσα της πολιτικής στο Κάιρο, τότε εμείς θα τον κάνουμε να καταλάβει».


Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Ασφαλείας, δήλωσε πως δύο επιπλέον ρουκέτες αναχαιτίστηκαν χάρη στο αμυντικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Εντούτοις, μετά την παραβίαση της συμφωνίας, η ισλαμιστική οργάνωση δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση, αν και ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι, δήλωσε «άγνοια» για την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ.

Το βράδυ της Δευτέρας, πάντως, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές η ισραηλινή πλευρά είχε συμφωνήσει σε μερική άρση των περιορισμών στα «σύνορα» της Γάζας και επέκταση της αλιευτικής ζώνης στη θάλασσα της Γάζας.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα περίχωρα των συνόρων με το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ, έπειτα και από την κατάρρευση της 24ωρης εκεχειρίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την Τρίτη περιοχές στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, καθώς φοβούνται μια επανάληψη των ισραηλινών επιδρομών.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε εκατοντάδες κατοίκους της Γάζας φορτωμένους με σακίδια και στρώματα να φεύγουν από την Σετζάγια προκειμένου να βρουν καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων.

Η Σετζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, βρίσκεται δίπλα στην ισραηλινή μεθόριο και είχε καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και Σάαφ, αφού άκουσαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης