«Κόντρα» Ομπάμα- Πούτιν για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Κόντρα» Ομπάμα- Πούτιν για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η συνομιλία αυτή μεταξύ των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά τις 17 Ιουλίου οπότε και ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας

«Κόντρα» Ομπάμα- Πούτιν για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία ο Αμερικανός ηγέτης παρότρυνε την κυβέρνηση της Μόσχας να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στην κρίση αυτή.

Ο Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει «ό,τι ήταν δυνατό», ώστε να αποτρέψουν την εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους τομείς της ρωσικής ενέργειας, άμυνας και οικονομίας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να θέλει να επιλυθεί η κατάσταση διπλωματικά. (Πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε) Να αρθούν αυτές οι κυρώσεις, να αναπτυχθεί η οικονομία τους και να έχουν καλές σχέσεις με την Ουκρανία», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ωστόσο, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν ενεργούν πάντα με το σωστό τρόπο και δεν ενεργούν πάντα με βάση τα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους», είπε.

Κλείσιμο
Η συνομιλία αυτή μεταξύ των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά τις 17 Ιουλίου οπότε και ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι εικάζουν ότι αιτία του δυστυχήματος ήταν πύραυλος που εκτοξεύτηκε από περιοχή τον έλεγχο της οποίας έχουν φιλορώσοι αυτονομιστές.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο Πούτιν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ (κυρώσεις) είναι «αντιπαραγωγικά», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος ηγέτης περιέγραψε τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον ως αντιπαραγωγικές, οι οποίες προκαλούν σοβαρή ρήξη στις διμερείς σχέσεις και γενικά στη διεθνή σταθερότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Υπάρχουν πολλά σημεία ακόμα στα οποία διαφωνούν οι δύο ηγέτες, ωστόσο αμφότεροι τόνισαν τη σημασία μιας «άμεσης και μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοικτές οι οδοί επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Πούτιν σχετικά με την αυξανόμενη υποστήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Ακόμη, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις ανησυχίες του σχετικά με την άποψη της Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία παραβίασε την Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να διαθέσει περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης