Το φάντασμα του Έμπολα πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο

Το φάντασμα του Έμπολα πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι η χειρότερη του ιού στην Ιστορία - Μέχρι τώρα οι νεκροί από τον αιμορραγικό πυρετό έχουν φθάσει τους 762 και τα κρούσματα αγγίζουν τα 1.323

Το φάντασμα του Έμπολα πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο
Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής η Ευρώπη για τον ιό Έμπολα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επισημαίνει ότι η κατάσταση στη Δυτική Αφρική παραμένει εκτός ελέγχου κι ότι μπορεί να κτυπήσει την «πόρτα» της Γηραιάς Ηπείρου και της Ασίας.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, τα Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Λοιμώξεων εξέδωσαν οδηγίες στα πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Σύμφωνα, πάντως, με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στις ΗΠΑ είναι μικρός, εν αντιθέσει με τις άλλες δύο ηπείρους: Την Ευρώπη και την Ασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τώρα οι νεκροί από τον αιμορραγικό πυρετό έχουν φθάσει τους 762 και τα κρούσματα αγγίζουν τα 1.323. Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι η χειρότερη του ιού στην Ιστορία και έχει πλήξει μέχρι τώρα, τις ακόλουθες χώρες: Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα.
Κλείσιμο

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Ατλάντα ανακοίνωσαν ότι θα περιθάλψουν έναν Αμερικανό, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που είχε μολυνθεί με τον ιό ενώ εργαζόταν στη Δυτική Αφρική. Ο Αμερικανός ασθενής θα διακομιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο της Ατλάντα, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το πότε και με ποια πτήση. Σύμφωνα με το Russia Today, ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση και αναμένεται να φθάσει στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο ασθενής θα διακομιστεί στο νοσοκομείο Emory που διαθέτει ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση του ιού.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσε να επισημάνει ότι η αφρικανική διάσκεψη θα διεξαχθεί κανονικά στο αμερικανικό έδαφος την ερχόμενη εβδομάδα. Στη διάσκεψη που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι αρχηγοί των κρατών που έχουν πληγεί από το θανατηφόρο ιό.

Και στη Γερμανία, οι υγειονομικές αρχές αποδέχτηκαν αίτημα του ΠΟΥ, να δεχτούν στα νοσοκομεία τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από Έμπολα.

Στη Δυτική Αφρική, χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η έκδοση ταξιδιωτικών συστάσεων από τις ΗΠΑ για Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε. Περισσότερα από τα μισά θύματα της νόσου προέρχονται από τη Λιβερία, η οποία σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης έλαβε τις προηγούμενες ημέρες ειδικά μέτρα.

Στη Σιέρα Λεόνε κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του λοιμώδους νοσήματος και ο στρατός επέβαλε καραντίνα όπου εντοπίζονται εστίες της επιδημίας. Επίσης ο στρατός και η αστυνομία θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν άρρωστοι, ενώ επιβλήθηκαν ειδικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της χώρας.


Οδηγίες για τους ταξιδιώτες από τις αεροπορικές εταιρείες

Οι οδηγίες που έχουν εκδώσει οι αεροπορικές εταιρείες προς τους επιβάτες είναι οι ακόλουθες:
Οι επιβάτες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με απολυμαντικό και να θερμομετρούνται. Τα ειδικά μέτρα θα ισχύουν για μία περίοδο από εξήντα μέχρι ενενήντα ημέρες. Ελέγχους στα αεροδρόμια, όμως, ξεκίνησε και η Αιθιοπία που θα ελέγχει όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κράτη της δυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ethiopian Airlines, όλοι οι υπάλληλοι της εταιρείας, ιπτάμενοι και μη, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που εντοπισθεί κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Μέτρα στα αεροδρόμια πρόκειται να επιβάλει η Γκάνα και η Νιγηρία, όπου έχει ήδη σημειωθεί στο Λάγος ένας θάνατος από το λοιμώδες νόσημα. Επίσης ανακλήθηκε η άδεια της αεροπορικής εταιρείας Asky, επειδή μετέφερε στη χώρα τον πρώτο ασθενή με Έμπολα.


Νιγηρία: Σε καραντίνα δύο άτομα

Σήμερα, η Νιγηρία έθεσε σε καραντίνα δύο άτομα που πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και άλλα 69 τα έθεσε υπό παρακολούθηση, γράφει σήμερα η τοπική εφημερίδα Punch.
Τα 71 αυτά άτομα είχαν έρθει σε επαφή με τον σύμβουλο της κυβέρνησης της Λιβερίας Πάτρικ Σόγερ, ο οποίος πέθανε από τον Έμπολα στις αρχές της εβδομάδας σε νοσοκομείο του Λάγος, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ονιεμπούτσι Τσουκουόου.

«Εντοπίζουμε όλους όσοι ήρθαν αρχικά σε επαφή μαζί του. Μέχρι σήμερα, 69 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ενώ δύο άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα», είπε ο ίδιος. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αποστολή ενημερωτικών στοιχείων σχετικά με την κατάσταση προς όλους τους πολίτες μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είπε ο υπουργός.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστηρίζουν ότι η τωρινή επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική -στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και ενδεχομένως τώρα και τη Νιγηρία- είναι η χειρότερη μέχρι σήμερα καθώς έχει τον μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων.

Ο Έμπολα, που είναι θανατηφόρος στο 90% των περιπτώσεων, μεταδίδεται από το αίμα και τα σωματικά υγρά και προκαλεί μαζική αιμορραγία και υψηλό πυρετό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης