Σλοβενία: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής

Σλοβενία: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής

Το νέο Κοινοβούλιο κατέχει ένα ρεκόρ, για πρώτη φορά συμμετέχουν 32 γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι τα 48 έτη. Μόνο 26 βουλευτές έχουν επανεκλεγεί

Σλοβενία: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής
Οι 90 βουλευτές που εκλέχθηκαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία στις 13 Ιουλίου συναντώνται σήμερα για την πρώτη συνεδρίαση της νέας Σλοβενικής Βουλής στη διάρκεια της οποίας θα επικυρώσουν τις έδρες τους και θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Σώματος.

Στη συνεδρίαση θα είναι παρών ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος πήρε άδεια από τη φυλακή, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης για εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς με την φινλανδική αμυντική βιομηχανία “Patria”.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, καθώς ο πρόεδρος του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS), μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα.

Κλείσιμο
Ο κ. Έριαβετς είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια κοινοβουλευτικά κόμματα θα συνεργαστούν για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC) που αναδείχθηκε πρώτο σε ποσοστά στις εκλογές και ποιοι θα αναλάβουν καίριες θέσεις.

Ενώ είναι παράδοση στη Σλοβενία πρόεδρος της Βουλής να ορίζεται υποψήφιος από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SMC αναμένεται πλέον να προτείνει δικό του υποψήφιο.

Μέχρι να οριστεί πρόεδρος, στην αυριανή συνεδρίαση θα προεδρεύσει η 70χρονη Μαριάνα Κότνικ Πόροπατ από το DeSUS η γηραιότερη βουλευτής στη νέα Βουλή. Στα νέα μέλη της Βουλής θα μιλήσουν ο απερχόμενος πρόεδρος του Σώματος, Γιάνκο Βέμπερ και ο πρόεδρος της χώρας, Μπορούτ Παχόρ.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ορίσει υποψήφιους για τις ηγετικές θέσεις στο Σώμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση του Γιάνεζ Γιάνσα.

Στον Γιάνεζ Γιάνσα πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών για την υπόθεση δωροδοκίας “Patria”, έχει χορηγηθεί άδεια και θα παρακολουθήσει τη συνεδρίαση. Ο αρχηγός του SDS ζήτησε να είναι μόνος στην αίθουσα χωρίς να συνοδεύεται από αστυνομικούς.

Το νέο Κοινοβούλιο κατέχει ένα ρεκόρ, για πρώτη φορά συμμετέχουν 32 γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι τα 48 έτη. Μόνο 26 βουλευτές έχουν επανεκλεγεί.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας θα έχει προθεσμία 30 ημερών μετά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής να προτείνει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Πιθανότερος θεωρείται ο Μίρο Τσέραρ ο οποίος έχει αρχίσει διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) τους Σοσιαλδημοκράτες (SD), το κόμμα Νέα Σλοβενία (NSi) και τη Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ (Zaabi).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης