Διπλωματικά «παιχνίδια» για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Διπλωματικά «παιχνίδια» για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό επικαλέστηκε το Reuters και μετέδωσε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - Καμία επιβεβαίωση, ωστόσο Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος βρίσκεται στο Κάιρο και διαπραγματεύεται τους όρους μιας πιθανής ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή

 

Διπλωματικά «παιχνίδια» για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Μία ημέρα μετά τη φονική επίθεση στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας Αλ-Σίφα και το πάρκο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας που σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, εκ των οποίων επτά παιδιά, το πρακτορείο Reuters
μετέδωσε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν για εκεχειρία.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται πληροφορίες που μετέδωσε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 2, σύμφωνα με τον οποίο ισραηλινές πηγές αποκάλυψαν πως αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός «από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Channel 2 «μάζεψε» την αναφορά του στα περί εκεχειρίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως δεν υπήρχαν αναφορές για το χρόνο έναρξης της εκεχειρίας, ούτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη Haaretz, πάντως, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος βρίσκεται στην Αίγυπτο και διαπραγματεύεται τους όρους μιας πιθανής ειρήνευσης στην περιοχή, ενώ η ισραηλινή εφημερίδα προσθέτει πως δύο αξιωματούχοι διαψεύδουν τη συμφωνία κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια στιγμή και ενώ το διπλωματικό «παιχνίδι» συνεχίζεται, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από το Ισραήλ, ούτε επιβεβαίωση από την πλευρά της Χαμάς.

Νωρίτερα, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), πρότεινε 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, υποστηρίζοντας ότι μιλάει εκ μέρους της Χαμάς, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης διέψευσε την πληροφορία αυτή και χαρακτήρισε λάθος κίνηση την απόφαση αυτή.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί σε διπλωματικό επίπεδο είναι και το γεγονός ότι το Ισραήλ διαψεύδει τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, του ζήτησε να εμπλακεί ώστε να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα, μετέφερε τις δηλώσεις Νετανιάχου, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα επιθυμούσε μία εκεχειρία  που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προστατευθεί από τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη συνομιλία των δύο ανδρών, υψηλόβαθμος αξιωματούχος από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ, αρνήθηκε ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό παρέμβαση των ΗΠΑ για συμφωνία εκεχειρίας.

Όπως αναφέρει η Haaretz που επικαλείται πληροφορίες από τον Ισραηλινό αξιωματούχο «ο Κέρι ήταν εκείνος που πρότεινε στον Νετανιάχου την επιλογή της εκεχειρίας και όχι το αντίστροφο. Ο Νετανιάχου είπε στον Κέρι ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού είναι απαραίτητη ώστε να προστατευθούν οι Ισραηλινοί πολίτες και να καταστραφούν οι υπόγειες σήραγγες». Ο αξιωματούχος, πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η επιχείρηση δε θα ολοκληρωθεί αν δεν καταστραφούν όλα τα τούνελ της Χαμάς.

Στο μεταξύ, ένα ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τα ξημερώματα της Τρίτης πύραυλο στο σπίτι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγιε, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο κτίριο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με το CNN, εκτός από το σπίτι του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και το υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς.

Ο Χανίγια με την οικογένειά του δεν βρίσκονταν μέσα στο σπίτι την ώρα του βομβαρδισμού ωστόσο, τα διεθνή ΜΜΕ προεξοφλούν ότι, η παλαιστινιακή οργάνωση ετοιμάζεται για αντίποινα.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του παλαιστινιακού θύλακα, ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από τον βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό τη νύχτα.

Η ηλεκτροδότηση στη Γάζα και σε πολλές ακόμη περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα διακόπηκε. Πυκνός μαύρος καπνός έχει καλύψει την περιοχή, ενώ πολλές πυρκαγιές προκλήθηκαν στον τομέα αυτό (κεντρική Λωρίδα της Γάζας) όπου τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να εισέλθουν.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης