Η Κομισιόν σφίγγει τον οικονομικό κλοιό για τη Ρωσία

Η Κομισιόν σφίγγει τον οικονομικό κλοιό για τη Ρωσία

Στόχος οι πετρελαϊκές εταιρείες, η αμυντική βιομηχανία και ο τομέας των ευαίσθητων τεχνολογιών

Η Κομισιόν σφίγγει τον οικονομικό κλοιό για τη Ρωσία
Στην αναβάθμιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση κατέληξε το απόγευμα της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση των κρατικών ρωσικών τραπεζικών ιδρυμάτων σε κεφαλαιακές αγορές της ΕΕ, να επιβάλει εμπάργκο στο εμπόριο όπλων, να θέσει σε ισχύ απαγόρευση εξαγωγών για αγαθά διπλής χρήσης στρατιωτικού σκοπού και να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητες τεχνολογίες στον πετρελαϊκό τομέα.

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμ στους ηγέτες της Ρωσίας: η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου γειτονικού κράτους της ανατολικής ευρώπης θα έχει βαρύτατες συνέπειες» συμπλήρωσε ο κ. Μπαρόζο.

Κλείσιμο
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες οπότε και θα αναθεωρηθούν. Μέχρι πρότινος τα μέτρα αφορούσαν σε μόνο σε πρόσωπα.

Ο πλήρης κατάλογος των περιορισμών αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη όταν και η ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει και νέα λίστα Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί πάγωμα της περιουσίας και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με το BBC η επέκταση των οικονομικών κυρώσεων πυροδοτήθηκε από την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines στην οποία επέβαιναν 298 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, να ασκηθούν κι άλλες πιέσεις στη Ρωσία, ζήτησε από ομολόγους του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου. 

Ο κ. Λιου μίλησε ξεχωριστά με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστραλίας, Καναδά, Βρετανίας και Σιγκαπούρης.

«Συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες και συντονισμένες απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας και για την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης