Τουρκία: O Ερντογάν δηλώνει ότι δεν θα είναι «παραδοσιακός πρόεδρος»

Τουρκία: O Ερντογάν δηλώνει ότι δεν θα είναι «παραδοσιακός πρόεδρος»

Σε συνέντευξή του στο Kanal 7, ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του Αυγούστου, θα κάνει χρήση όλων των εξουσιών που του προσφέρει το σύνταγμα της χώρας...

Τουρκία: O Ερντογάν δηλώνει ότι δεν θα είναι «παραδοσιακός πρόεδρος»
Δεν θα είμαι ένας «παραδοσιακός πρόεδρος», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Kanal 7, υπονοώντας ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα κάνει χρήση όλων των πρωτοφανών εξουσιών που δίνει το σύνταγμα στον πρόεδρο της χώρας.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Στην δημοκρατία μας η θέση του προέδρου είναι πολύ διαφορετική. Σε περίπτωση εκλογής μου θα χρησιμοποιήσω κάποιες εξουσίες που μου δίνει το σύνταγμα. Δεν θα είμαι ένας παραδοσιακός πρόεδρος, ένας πρόεδρος που ακολουθεί τον προηγούμενο. Εγώ θα εκπληρώσω τα προεδρικά καθήκοντα, όπως αυτά περιγράφονται στο σύνταγμα».

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Τουρκίας ο πρόεδρος ορίζεται ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, έχει το δικαίωμα να προεδρεύει στο υπουργικό συμβούλιο και μπορεί να διαλύει το κοινοβούλιο, όταν κρίνει απαραίτητο ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Τα δικαιώματα αυτά εισήχθηκαν από την χούντα το 1982 και μέχρι σήμερα κανένας πρόεδρος στην χώρα δεν τα έχει χρησιμοποιήσει. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα μπορεί να προεδρεύει κάθε εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά θα το κάνει κάθε δίμηνο, όπως κάνει και με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο στις 10 Αυγούστου, αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα του δίνουν ποσοστά από 54% μέχρι και 58% και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θα πάρει ψήφους ακόμα και από ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης