Κίνα: Ελέγχεται για διαφθορά ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας

Κίνα: Ελέγχεται για διαφθορά ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας

Ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του καθεστώτος κατηγορείται για «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις»

Κίνα: Ελέγχεται για διαφθορά ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας
Ο πρώην διοικητής της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας, Ζου Γιονγκάνγκ, ελέγχεται για διαφθορά. Δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, καθώς ήταν επικεφαλής για δέκα συνεχή χρόνια, έως το 2012 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως ήταν μέλος   της μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο πρώην διοικητής της αστυνομίας, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες του καθεστώτος κατηγορείται για «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας ευφημισμός που χρησιμοποιείται συνήθως για κατηγορίες διαφθοράς.

Ο Ζου, 71 ετών, είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού καθεστώτος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς μετά την άνοδο στην εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1949.

Έρευνα της εσωτερικής αστυνομίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε ξεκινήσει εναντίον του Ζου ήδη από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, ενώ ο ίδιος είχε ουσιαστικά τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση για τις πληροφορίες αυτές.

Ο Ζου είχε στενές σχέσεις με τον Μπο Σιλάι, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη πέρυσι για διαφθορά, ενώ την εποχή εκείνη υπήρχαν υπόνοιες ότι δίστασε να κινηθεί εναντίον του Μπο. Επίσης είχε κεντρικό ρόλο στην «φράξια του πετρελαίου», ένα δίκτυο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πετρελαϊκής βιομηχανίας οι οποίοι απέκτησαν τεράστιες περιουσίες και δημιούργησαν ισχυρές πολιτικές σχέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης