Ισραήλ: «Όχημα» των μαχητών της Χαμάς τα ασθενοφόρα του ΟΗΕ

Ισραήλ: «Όχημα» των μαχητών της Χαμάς τα ασθενοφόρα του ΟΗΕ

Οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης μαθαίνουν στα παιδιά να μισούν το Ισραήλ - Στόχος η αποστρατικοποίηση της Χαμάς, όχι οι άμαχοι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την επιτετραμμένη της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, κυρία Τάμμυ Μπεν Χαΐμ

Ισραήλ: «Όχημα» των μαχητών της Χαμάς τα ασθενοφόρα του ΟΗΕ
 

Την ώρα που οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ κάνουν έκκληση για άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και ενώ η 21η ημέρα της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην περιοχή ολοκληρώνεται με πάνω από 1.000 νεκρούς, εκ των οποίων πολλά παιδιά, Ισραηλινός αξιωματούχος τονίζει πως το Ισραήλ θα συνεχίσει να εξαπολύει πυρά μόνο ως απάντηση των ρουκετών από τους άνδρες της Χαμάς.

Ο στρατηγός Μότι Άλμοζ, σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, δήλωσε πως ο στρατός θα εξακολουθήσει να στοχεύει στην καταστροφή των υπόγειων δικτύων της Χαμάς που φτάνουν μέχρι το Ισραήλ, τονίζοντας πως οι Δυνάμεις Άμυνας θα συνεχίσουν να απαντούν στα πυρά της ισλαμιστικής οργάνωσης για «απροσδιόριστο» χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ενημέρωση Τύπου για την τεταμένη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, παραχώρησε η επιτετραμμένη της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, κυρία Τάμμυ Μπεν Χαΐμ.

Κλείσιμο

Όπως εξήγησε η κυρία Μπεν Χαΐμ, η χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, δεν ξεκίνησε με την απαγωγή και δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων από άνδρες της Χαμάς, αλλά όταν η οργάνωση άρχισε να εκτοξεύει τις πρώτες ρουκέτες προς το Ισραήλ σε καθημερινή βάση.

«Γύρω στις 2.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης σε μία κλίμακα 15 ρουκετών την ημέρα», τόνισε η επιτετραμμένη της ισραηλινής πρεσβείας και πρόσθεσε πως η ισραηλινή πλευρά επιχείρησε να σταματήσει την Χαμάς από αέρος και μόνο όταν η ισλαμιστική οργάνωση αρνήθηκε την αιγυπτιακή παρέμβαση για εκεχειρία δόθηκε το «πράσινο φως» για τη χερσαία επιχείρηση.

Σκοπός της επέμβασης, όπως είπε, είναι η καταστροφή των υπόγειων τούνελ της Χαμάς, των λεγόμενων «τούνελ της τρομοκρατίας», καθώς αυτά φτάνουν μέχρι το Ισραήλ.

Διευκρίνισε, δε, πως δεν έχουν δημιουργηθεί για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για λόγους τρομοκρατίας, με τον ισραηλινό στρατό να έχει εντοπίσει 30 τούνελ με 66 σημεία πρόσβασης σε αυτά.

Για την κατασκευή του υπόγειου δικτύου, μάλιστα, έχουν χρησιμοποιηθεί 500 τόνοι τσιμέντου, ενώ κάποια έχουν μήκος ακόμα και 5 χλμ και φτάνουν μέχρι την καρδιά του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί»

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, δεν πρόκειται για μία διαμάχη ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ, αλλά για έναν αγώνα κατά της Χαμάς.

«Πρέπει να αμυνθούμε. Εστιάζουμε την επιχείρηση ενάντια μίας τρομοκρατικής οργάνωσης», επισήμανε η κ. Μπεν Χαΐμ και διερωτήθηκε: «Γιατί η Χαμάς δεν επενδύει τα χρήματα που χρησιμοποιεί για την κατασκευή των υπόγειων σηράγγων στην κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και δρόμων;».

Όσο για το σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ που επλήγη από ισραηλινά πυρά, δήλωσε πως «χτυπήθηκε» κατά λάθος, αν και τόνισε πως τη στιγμή της επίθεσης ο προαύλιος χώρος του σχολείου ήταν άδειος.

Επισήμανε, δε, πως διεξάγεται έρευνα γύρω από την ενημέρωση που φέρεται να είχαν λάβει μέλη της αποστολής του ΟΗΕ από τον ισραηλινό στρατό για εκκένωση του χώρου. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Χαμάς χρησιμοποιεί σχολεία και νοσοκομεία για να αποθηκεύσει τον οπλισμό της και να προστατεύσει τα μέλη της.


Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καλή διάθεση - Δεν είναι ένα χαρούμενο καλοκαίρι

Πώς βλέπουν, ωστόσο, τις εχθροπραξίες οι Ισραηλινοί πολίτες. Σύμφωνα με την κυρία Μπεν Χαΐμ, στο Ισραήλ ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος, η διάθεση των πολιτών είναι κακή, δεν υπάρχει πια κανονική ζωή, οι πολίτες δεν διανύουν ένα χαρούμενο καλοκαίρι, με τις σειρήνες να ηχούν συχνά μέσα στην ημέρα και τους πολίτες να τρέχουν στα καταφύγια. Άλλωστε, όπως δήλωσε, κάθε διαμέρισμα δια νόμου διαθέτει ειδικό δωμάτιο ασφαλείας, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν φροντίσει για τη δημιουργία δημόσιων καταφυγίων, αλλά και τη μετατροπή των στάσεων του λεωφορείου σε ειδικούς χώρους από τσιμέντο όπου οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν από ρίψη ρουκετών. «Αν μία από αυτές τις ρουκέτες εκτοξευόταν σε ένα 6όροφο κτίριο στο Ισραήλ φανταστείτε την καταστροφή και τους θανάτους», πρόσθεσε.

«Επιτυχημένη» η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

Παράλληλα, τόνισε πως ο ισραηλινός στρατός κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί η «αποστρατικοποίηση της Γάζας», ενώ για την επιχείρηση του στρατού, η κυρία Μπεν Χαΐμ, δήλωσε πως μέχρι στιγμής είναι επιτυχημένη, καθώς το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» έχει αναχαιτίσει ρουκέτες της Χαμάς σε επίπεδο 90%.

Επισήμανε πως το Ισραήλ δε στοχεύει σε πολίτες, ωστόσο όπως είπε κανείς «δε μπορεί να υποσχεθεί ότι δε θα υπάρχει κανένας θάνατος αμάχων».

Παρόλα αυτά, δήλωσε πως η μεθοριακή διάβαση του Ερέζ είναι ανοιχτή και ο καθένας μπορεί να φύγει από τη Γάζα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι για να εγκαταλείψει την περιοχή κανείς πρέπει να έχει στην κατοχή του τα απαραίτητα έγγραφα.


Η Χαμάς μαθαίνει στα παιδιά να μισούν το Ισραήλ

«Είναι τρομερό για εμάς να βλέπουμε τόσους νεκρούς αμάχους. Ο μόνος που δεν ενδιαφέρεται για τους θανάτους παιδιών και αμάχων είναι η ίδια η Χαμάς», είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι τρομερό που τα 5χρονα μεγαλώνουν θέλοντας να  καταστρέψουν το Ισραήλ και αποστηθίζοντας τραγούδια για την εξόντωση της χώρας.

«Η Χαμάς ανατρέφει τα παιδιά από το νηπιαγωγείο με τραγούδια κατά του Ισραήλ», δήλωσε και πρόσθεσε πως τα μέλη της οργάνωσης στοχεύουν σε παιδιά και γυναίκες, μετατρέποντας τα σε ανθρώπινες ασπίδες.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να βοηθήσουν στην προστασία του οπλισμού της οργάνωσης και κατήγγειλε πως οι μαχητές της Χαμάς, την οποία συνέκρινε με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μεταφέρουν οπλισμό χρησιμοποιώντας ακόμα και ασθενοφόρα του ΟΗΕ.

«Αν ανοίξουμε πυρ κατά των ασθενοφόρων του ΟΗΕ τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εικόνες και θα φανεί ότι πραγματοποιούμε επίθεση κατά του οργανισμού. Όμως, στην πραγματικότητα στα οχήματα αυτά υπάρχουν τρομοκράτες», δήλωσε.

Ποια τα επόμενα βήματα;

«Το πρώτο βήμα για το Ισραήλ είναι να επιτευχθεί άμεση ηρεμία και να προστατευθεί ο λαός», τόνισε η κυρία Μπεν Χαΐμ, προσθέτοντας πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολύχρονες διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή και δήλωσε πως η στοχευμένη επιχείρηση έχει σκοπό την αποστρατικοποίηση της Γάζας. Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι αυτό το σενάριο είναι πιθανό, θέτοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου από τη Συρία.

Παρόλα αυτά, δεν έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε πως είναι πολλές οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ με αρκετούς να επιθυμούν ακόμα πιο σφοδρή επέμβαση των Δυνάμεων Άμυνας και άλλους να θέλουν τον τερματισμό της επιχείρησης.

Παρά τις διαφωνίες, ωστόσο, «ο λαός κατανοεί την απόφαση της κυβέρνησης και του στρατού για επέμβαση, καθώς αντιλαμβάνεται την απειλή που εξαπολύει η Χαμάς», ολοκλήρωσε η επιτετραμμένη της πρεσβείας του Ισραήλ.

Δείτε το βίντεο που κατέγραψαν άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας του Ισραήλ με μαχητές της Χαμάς να ανοίγουν πυρ μέσα από ασθενοφόρα του ΟΗΕ:

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης