Διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για φωτογραφίες εκτόξευσης ρουκετών από δορυφόρο

Διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για φωτογραφίες εκτόξευσης ρουκετών από δορυφόρο

«Πλαστές» τις χαρακτηρίζει ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σόιγκου - Δεν αποδεικνύεται η αυθεντικότητά τους υποστηρίζει το υπουργείο

Διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για φωτογραφίες εκτόξευσης ρουκετών από δορυφόρο
 

Μία νέα διαμάχη γεννιέται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με τις φωτογραφίες από δορυφόρο που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίες φέρονται να καταγράφουν την εκτόξευση ρουκετών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε τετρασέλιδη αναφορά, η ρωσική πλευρά εκτόξευσε ρουκέτες προς την ανατολική Ουκρανία, ενώ ρωσόφωνοι αυτονομιστές και βαρύς οπλισμός πέρασαν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Επιπλέον, οι φωτογραφίες αποτυπώνουν σημάδια και κρατήρες που δημιούργησαν οι ρουκέτες, η ρίψη των οποίων υπολογίζεται ανάμεσα στην 21
Κλείσιμο
η και 26
η
Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing 777 κοντά στο Ντόνετσκ, που παρέσυρε στο θάνατο 298 επιβαίνοντες.


Παρότι η ρωσική πλευρά αρνείται ότι εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση, μία από τις φωτογραφίες απεικονίζει δεκάδες κρατήρες που έχουν προκληθεί από ρουκέτες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας του να σταματήσει η αποστολή βαρέων όπλων και η εκτόξευση ρουκετών από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη δημοσίευση των εικόνων από δορυφόρο, η Ρωσία αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας πως είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας.


Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου «οι φωτογραφίες είναι πλαστές και έχουν δημιουργηθεί από Αμερικανούς συμβούλους, σε συνεργασία με το Ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας».

Το υπουργείο Αμύνης επισήμανε, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, πως η αυθεντικότητα των εικόνων αυτή είναι αδύνατο να αποδειχθεί.


«Αυτό το υλικό αναρτήθηκε στο Twitter όχι τυχαία, καθώς η αυθεντικότητά του είναι αδύνατο να αποδειχθεί -εξαιτίας της απουσίας αναφοράς της ακριβούς περιοχής και της χαμηλής ανάλυσης», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Ανάλογες εικόνες έχουν δοθεί από τους Ουκρανούς εκπροσώπους ως δικαιολογία για τη χρήση βαρέων όπλων και άλλου οπλισμού από τον ουκρανικό στρατό κατά του λαού», πρόσθεσε ο Κονασέκοφ.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης