«Ημέρα οργής» στην Παλαιστίνη - Στους 815 οι νεκροί στη Γάζα

«Ημέρα οργής» στην Παλαιστίνη - Στους 815 οι νεκροί στη Γάζα

Άμεση έρευνα ζήτησε η ΕΕ για την επίθεση με οβίδα στο σχολείο του ΟΗΕ όπου σκοτώθηκαν 15 και τραυματίστηκαν 200 άνθρωποι  - Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση Κέρι για εκεχειρία  - Νεκρό στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ και οι δύο γιοι του, 12 και 15 ετών




«Ημέρα οργής» στην Παλαιστίνη - Στους 815 οι νεκροί στη Γάζα
Με αίμα βάφτηκε και η σημερινή ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας όπου ισραηλινά βομβαρδιστικά χτύπησαν περισσότερα από 30 σπίτια, σκοτώνοντας -μεταξύ άλλων- ένα  υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και τους δύο γιους του,12 και 15 ετών, στη Ράφα.

Με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 815 και έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Γάζα, οι βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σήμερα -με αφορμή την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού- σε μια «ημέρα οργής» στη Δυτική Όχθη. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, η Χαμάς καλεί σε μια τρίτη ιντιφάντα.

Μεταξύ των ανθρώπων που χάθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Γάζα συγκαταλέγεται μια 26χρονη αλλά και μια 23χρονη έγκυος γυναίκα η οποία σκοτώθηκε σε επιδρομή εναντίον κατοικίας στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.


Κλείσιμο

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, το μωρό της νεαρής γυναίκας σώθηκε.

Επίσης, άλλοι δύο άνθρωποι, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί κατά τους βομβαρδισμούς της συνοικίας Χαν Γιούνις υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανεβάζοντας στους  815 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιουλίου.



Από την πλευρά της η Χαμάς εκτόξευσε νέες ρουκέτες που αναχαιτίστηκαν πάνω από το Τελ Αβίβ, ενώ σκοτώθηκε ένας ισραηλινός στρατιώτης. Έρευνα για το χτύπημα στο σχολείο - καταφύγιο του ΟΗΕ ζήτησε η ΕΕ· διάδρομο για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ζήτησε ο ΠΟΥ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας το απόγευμα της Παρασκευής, νεκρός φέρεται να είναι ο Ισραηλινός στρατιώτης, τον οποίο η Χαμάς ισχυριζόταν ότι είχε απαγάγει.

Ερευνα για την επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ζήτησε την Παρασκευή να διεξαχθεί άμεσα έρευνα για την οβίδα που έπληξε σχολείο του ΟΗΕ, προκαλώντας την Πέμπτη τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200.

Εκτιμάται ότι η οβίδα εκτοξεύθηκε από ισραηλινό άρμα μάχης, ωστόσο δεν υπάρχει επισημη επιβεβαίωση.

«Ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια πλήρης έρευνα γι' αυτό το περιστατικό», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Είναι η τέταρτη φορά που η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δέχεται πυρά, υπογράμμισε η εκπρόσωπος, η οποία «κάλεσε όλα τα μέρη να σεβασθούν το απαραβίαστο και την ακεραιότητα της UNRWA». Η ΕΕ επιμένει, επίσης, στην ανάγκη να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για να επιτραπεί στους αμάχους που το επιθυμούν, να διαφύγουν των μαχών.


Εξετάζεται η πρόταση για εκεχειρία

Την ώρα που οι συγκρούσεις στη Γάζα μαίνονται, η ΕΕ ζήτησε την Παρασκευή «αμεση κατάπαυση του πυρός» από όλα τα μέρη, μετά την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, που τελεί τις τελευταίες ώρες υπό μελέτη από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συζήτησε τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα,, ωστόσο, δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η πρόταση περιλαμβάνει διακοπή των εχθροπραξιών για λίγες ημέρες, κατά τις οποίες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν να συνεχίζουν την καταστροφή σηράγγων στη Γάζα οι οποίες χρησιμοποιούνται για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.



Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για επτά ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι ο Κέρι συνάντησε την Παρασκευή στο Κάιρο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών. Όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχους, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα
 

Έκκληση Μπαν Κι Μουν για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα

Επίσης, την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση για την άμεση κήρυξη μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» στη Γάζα έως το τέλος της εορτής του Έιντ ελ Φιτρ, με την οποία θα ολοκληρωθεί η περίοδος του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτήν την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, καλώ σε μια άμεση και χωρίς όρους ανθρωπιστική εκεχειρία στις συγκρούσεις στη Γάζα και το Ισραήλ» η οποία θα «διαρκέσει όλο το διάστημα των εορτών του Έιντ ελ Φιτρ» δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης