Εύσημα Τρόικας στη Κύπρο στην πέμπτη αξιολόγησή της

Εύσημα Τρόικας στη Κύπρο στην πέμπτη αξιολόγησή της

Ολοκληρώθηκε η πέμπτη αξιολόγηση - Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες

Εύσημα Τρόικας στη Κύπρο στην πέμπτη αξιολόγησή της
Η Τρόικα με δήλωσή της που εξέδωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με τις κυπριακές Αρχές σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει η δήλωση, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επισκέφθηκε τη Λευκωσία την περίοδο 14-25 Ιουλίου για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου, το οποίο υποστηρίζεται με οικονομική στήριξη από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.

Το πρόγραμμα της Κύπρου αποβλέπει στη διασφάλιση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για να διασφαλιστεί η ευημερία του πληθυσμού με την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την υποστήριξη της μακροχρόνιας ανάπτυξης, αναφέρει η Τρόικα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη δήλωση, επήλθε συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. «Οι κυπριακές Αρχές εξακολούθησαν να πληρούν τους δημοσιονομικούς στόχους με σημαντική άνεση το πρώτο ήμισυ του έτους ως αποτέλεσμα της προσεκτικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού», τονίζεται.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα οι τράπεζες προχώρησαν με τα σχέδια αναδιάρθρωσης και άντλησης κεφαλαίων, ενώ η εποπτική παρακολούθηση των δράσεων τους, αλλά και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν ενισχυθεί.

Η Τρόικα αναφέρει επίσης ότι οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Με την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή του, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προστασία. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της διοίκησης είσπραξης εσόδων με τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενσωμάτωση των δύο φορολογικών διοικήσεων σε μια  ενοποιημένη και πιο αποτελεσματική διοίκηση. Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί από συνεχιζόμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διοίκησης σε σχέση με το δημόσιο χρέος και τους δημοσιονομικούς κινδύνους, τονίζει.

Η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στον οικονομικό τομέα, η προσέλκυση επενδύσεων και η μείωση του δημόσιου χρέους.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πέμπτη αποστολή επισκόπησης στη Κύπρο:

«Ομάδες προσωπικού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισκέφθηκαν τη Λευκωσία από 14 ως τις 24 Ιουλίου για την πέμπτη επισκόπηση του Κυπριακού οικονομικού προγράμματος, που υποστηρίζεται από την χρηματοοικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το ΔΝΤ. Το πρόγραμμα της Κύπρου επιδιώκει να διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για να διατηρήσει την ευημερία του πληθυσμού με το να αποκαταστήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και να υιοθετήσει  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη μακράς διαρκείας.

Συνεννόηση σε επίπεδο προσωπικού, επιτεύχθηκε σε πολιτικές που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Οι αρχές συνεχίζουν να φτάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους με σημαντικό περιθώριο κατά το πρώτο μισό του έτους, αποτέλεσμα της συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.  Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια αναδιάρθρωσης και αύξησης κεφαλαίου, ενώ η εποπτική παρακολούθηση της δράσης και της επιχειρησιακής ικανότητα τους στη διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αυξηθεί. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν: οι αρχές έχουν εφαρμόσει μεταρρύθμιση της πρόνοιας με την παροχή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους έχοντες ανάγκη, ξεκίνησε η ενσωμάτωση της διοίκησης εσόδων και ενδυναμώθηκε η δυνατότητα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με την τέταρτη αναθεώρηση.

Οι αρχές έχουν ακολουθήσει μια προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, που τους επέτρεψε να υπερ-επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η σύνεση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί υπό το πρίσμα πιθανών κινδύνων. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα πρέπει να βασίζεται σε συντηρητικές εκτιμήσεις, για να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα της πρόσφατης μεταρρύθμισης της πρόνοιας και να συμβάλει στην επίτευξη μιας ομαλής πορείας προς το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, της τάξης του 4% του ΑΕΠ το 2018 πού θα θέσει το δημόσιο χρέος σε μια σταθερά πτωτική πορεία.

Οι αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν τη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας που εγκρίθηκε, οι αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της, για να εξασφαλιστούν τις ευάλωτες ομάδες και να τις προστατεύσουν κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Θα πρέπει επίσης να προωθηθεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης με τη λήψη περαιτέρω βημάτων προς την ενοποίηση των δύο φορολογικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας ενιαίας και πιο αποτελεσματικής διαχείρισης. Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μη συμμόρφωσης και την ενίσχυση της διαχείρισης του δημόσιου χρέους και των πιθανών δημοσιονομικών κινδύνων. Η έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα, η προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Δεδομένων των ακόμη υψηλών κινδύνων, η συνεχόμενη πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης