Κατάπαυση πυρός εξετάζει το ισραηλινό συμβούλιο ενώ η Γάζα «πνίγεται» στο αίμα

Κατάπαυση πυρός εξετάζει το ισραηλινό συμβούλιο ενώ η Γάζα «πνίγεται» στο αίμα

Πιέσεις από τον Τζον Κέρι - Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, το 80% του άμαχου πληθυσμού που έχει βρει το θάνατο είναι παιδιά και με βάση τους υπολογισμούς τους, ένα παιδί πεθαίνει κάθε μία ώρα στη Γάζα

Κατάπαυση πυρός εξετάζει το ισραηλινό συμβούλιο ενώ η Γάζα «πνίγεται» στο αίμα
Εκτάκτως συνεδριάζει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας για να μελετήσει την πρόταση για καταρχήν εκεχερία επτά ημερών που παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,Τζον Κέρι.

Mε το αίμα να ρέει άφθονο στη Γάζα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεί, διεμήνυσε ότι η μόνη λύση είναι η καταστροφή του Ισραήλ, ενώ, η «Washington Times» υποστηρίζει ότι η πρόταση Κέρι διατυπώνεται την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι, η Χεζμπολάχ θα συστρατευτεί με την παλαιστιανιή οργάνωση Χαμάς στον πόλεμο κατά των Ισραηλινών. 

Oι νεκροί ξεπερνούν τους 800 από την παλαιστινιακή πλευρά. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, το 80% του άμαχου πληθυσμού που έχει βρει το θάνατο είναι παιδιά και με βάση τους υπολογισμούς τους, ένα παιδί πεθαίνει κάθε μία ώρα στη Γάζα. Και οι Ισραηλινοί θρηνούν τα θύματά τους τα οποία φθάνουν τα 40.

Κλείσιμο
Κι ενώ είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης, η αιματοχυσία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Γάζα. Σήμερα το πρωί, ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Δυτική Όχθη στη διάρκεια διαδήλωσης. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz», Iσραήλ και Παλαιστίνιοι μελετούν το σχέδιο για καταρχήν εκεχειρία επτά ημερών που παρουσίασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι την Τετάρτη, στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου- αν και σήμερα έγινε γνωστή η αμερικανική πρόταση. Το σχέδιο προβλέπει έναρξη της προσωρινής εκεχειρίας από την Κυριακή.   

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει πως ο Τζον Κέρι αναμένει απάντηση στο νέο σχέδιο και από τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μασάαλ. Η πρόταση του Αμερικανού ΥΠΕΞ προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 7 ημέρες με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας και επίσης καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η παλαιστινιακή αρχή.

Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί επίσης τις ΗΠΑ, τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης