Νέο σχέδιο Κέρι για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Νέο σχέδιο Κέρι για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Αναμένει έως την Παρασκευή την απάντηση της Χαμάς, όπως γράφει ισραηλινή εφημερίδα

Νέο σχέδιο Κέρι για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ» ο Τζον Κέρι έχει εκπονήσει νέο σχέδιο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει παρουσιάσει και στις δύο πλευρές.

Η εφημερίδα, που επικαλείται πληροφόρηση από ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, αναφέρει ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένει απάντηση από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ μέχρι την Παρασκευή.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Κλείσιμο
Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Ο Τζον Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ. Στο πλαίσιο αυτό ο Τζον Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ- Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάαλ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικοινώνησε επίσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ ζητώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναχωρήσει από το Κάιρο σήμερα το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης