Συρία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και Αλ Κάιντα

Συρία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και Αλ Κάιντα

Το Μέτωπο αλ Νόσρα θεωρούνταν βασικός σύμμαχος των πιο μετριοπαθών ισλαμιστών μαχητών, που πολεμούν επί τρία χρόνια και πλέον για να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ



Συρία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και Αλ Κάιντα
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Συρία, αυτή τη φορά ανάμεσα στους αντάρτες της Συρίας και τους μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, που ως τώρα πολεμούσε στο πλευρό τους εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι συγκρούσεις αυτές κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη τη συριακή σύρραξη, στην οποία οι αντάρτες ήδη μάχονταν σε δύο μέτωπα -εναντίον του καθεστώτος, αλλά και εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που ελέγχει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ και έχει ιδρύσει «χαλιφάτο» στις δικές της περιοχές.

Το Μέτωπο αλ Νόσρα θεωρούνταν βασικός σύμμαχος των πιο μετριοπαθών ισλαμιστών μαχητών, που πολεμούν επί τρία χρόνια και πλέον για να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ.

«Οι συγκρούσεις ανάμεσα στο αλ Νόσρα και τους αντάρτες άρχισαν στις αρχές του Ιουλίου, αλλά η πιο αιματηρή μάχη έγινε πριν από μία εβδομάδα στην περιοχή Τζισρ αλ Σούγουρ, στην επαρχία Ιντλίμπ», στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη μάχη αυτή αναφέρθηκαν «δεκάδες θάνατοι» στις τάξεις του Μετώπου αλ Νόσρα και του Μετώπου των Επαναστατών της Συρίας, ενός συνασπισμού μετριοπαθέστερων εξεγερμένων.
Κλείσιμο

Παρά το γεγονός ότι αναμετρώνται και εμπλέκονται σε σκληρές συγκρούσεις, το Αλ Νόσρα και το ΙΚ στην πράξη έχουν σχεδόν την ίδια ιδεολογική ταυτότητα. Πριν από μία εβδομάδα ο ηγέτης του Μετώπου αλ Νόσρα Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι αναφέρθηκε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμά του στην πρόθεσή του να εγκαθιδρύσει ένα αυθεντικό ισλαμικό κράτος στη Συρία. Τη Δευτέρα, υπό το σύνθημα του «αγώνα εναντίον των αμαρτωλών», το Μέτωπο αλ Νόσρα ανακοίνωσε ότι αρχίζει πόλεμο εναντίον όσων του αντιτίθενται.

Οι αντάρτες κατηγορούν, επίσης, το Μέτωπο αλ Νόσρα ότι παρεμποδίζει τη δράση τους εναντίον του καθεστώτος εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον θέσεών τους στην Ιντλίμπ όπου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το αλ Νόσρα προσπαθεί να καταλάβει πολλά χωριά τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Σημειώνεται ότι μάχες μαίνονταν χθες στην επαρχία Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, καθώς και σε ένα ακόμη προπύργιο της εξέγερσης, τη Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης