Οι Παλαιστίνιοι ψάχνουν καταφύγια και η διπλωματία... αργεί

Οι Παλαιστίνιοι ψάχνουν καταφύγια και η διπλωματία... αργεί

Έφτασε στο Ισραήλ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κέρι - Χτυπήθηκαν σχολεία του ΟΗΕ όπου είχαν καταφύγει Παλαιστίνιοι πρόσφυγες

Οι Παλαιστίνιοι ψάχνουν καταφύγια και η διπλωματία... αργεί
Εκτός από τα τούνελ της Χαμάς - υπολογίζονται πάνω από 60 στη Λωρίδα της Γάζας- οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν και σχολείο του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την εκτόνωση της κρίσης με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να βρίσκεται ήδη στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τους ηγέτες του Ισραήλ, των Παλαιστινίων και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Το "πάγωμα" των πτήσεων πάνω από το Τελ Αβίβ θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της Χαμάς από την έναρξη της χερσαίας επέμβασης των ισραηλινών, στις 8 Ιουλίου, επισημαίνει η Wall Street Journal ενώ η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων πρότεινε μία εναλλακτική και, ασφαλέστερη λύση, το αεροδρόμιο Νεγκέβ για την πραγματοποίηση των διεθνών πτήσεων.    


Κλείσιμο

Παρά την απαγόρευση που εξέδωσε ο αμερικανικός αερομεταφορέας (FΑΑ), σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται όλες οι διεθνείς πτήσεις πάνω από το Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έφτασε στο Ισραήλ με το Air Force One και συναντάνται αυτή την ώρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν. Σύμφωνα πάντως με Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν αναμένονται ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την συνάντηση αυτή. Αυτό όμως που αναμένεται με την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, είναι να αποσαφηνιστούν τα όρια της κάθε πλευράς, σύμφωνα με τα οποία θα γινόταν αποδεκτή μία πιθανή κατάπαυση του πυρός. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αποδέχτηκε το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, εξέλιξη που ίσως βοηθήσει στις διπλωματικές προσπάθειες, των οποίων ηγείται η Αίγυπτος, για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.  
 
Το Κάιρο είχε αναλάβει το ρόλο του "πυροσβέστη" όταν εκτραχύνθηκε η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καλώντας τα δύο εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να αποδεχτούν την πρότασή της για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς, όμως έσπευσε να την απορρίψει.
 
Η Χαμάς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO- η ομπρέλα που αντιπροσωπεύει τους περισσότερους παλαιστίνιους ) είναι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις και η τελευταία εξέλιξη έρχεται να αναβαθμίσει το ρόλο του προέδρου των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς στις προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης ενώ αιγυπτιακές πηγές υποστηρίζουν ότι,μία ενιαία θέση των Παλαιστινίων θα βοηθούσε στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία.  


 
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών  (UNRWA) δήλωσε πως ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι, άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες, επλήγη κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Reuters, στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν συνολικά 60 σχολεία του ΟΗΕ για τους παλιαστίνιοιυς πρόσφυγες τα οποία τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιούνται ως καταφύγια.
    


Ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία ομάδα του ΟΗΕ ήταν μέσα στο σχολείο που βρίσκεται στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μαγκάζι όταν τα πυρά που εξαπέλυσαν άρματα μάχης έπληξαν το κτίριο. Το CNN αναφέρει ότι επλήγη ένα σχολείο θηλέων, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 300 παλαιστίνιοι πρόσφυγες.




Την ίδια ώρα, σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε 649, οι τραυματίες σε 4120 και το 80% του άμαχου πληθυσμού που βρήκε το θάνατο είναι παιδιά. Από το στρατόπεδο των Ισραηλινών, σύμφωνα με τις αρχές, 20 Ισραηλινοί στρατιώτες και δύο πολίτες είναι νεκροί από πυρά της Χαμάς.



 Κι ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει να σφυροκοπά τα τούνελ της Χαμάς και η παλαιστινιακή οργάνωση εκτοξεύει βροχή ρουκετών κατά των ισραηλινών θέσεων, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου αντιδρά στην απαγόρευση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας για πάγωμα των πτήσεων πάνω από το Τελ Αβίβ. Στο πλευρό του Ισραήλ τάχθηκε ο Αμερικανοεβραίος ,Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος καταφθάνει σήμερα στο Τελ Αβίβ, ως απάντηση στη απόφαση του αμερικανικού αερομεταφορέα. 



Στο μεταξύ, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων επεσήμανε ότι το αεροδρόμιο Νεγκέφ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση των διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με το CNN , πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με την στρατιωτιή επιχείρηση "Protective Edge", η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ θέλει απλά να κερδίσει κάποια χρόνια ειρήνης αποδυναμώνοντας παράλληλα την Χαμάς.  





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης