Tank Man: Τι απέγινε ο άντρας που σταμάτησε τα τανκ στη Τιενανμέν;

Tank Man: Τι απέγινε ο άντρας που σταμάτησε τα τανκ στη Τιενανμέν;

Η εικόνα του του Άγνωστου Επαναστάτη που έγινε σύμβολο της αντίστασης, της δύναμης και της ελευθερίας δεν έχει ξεχαστεί

Tank Man: Τι απέγινε ο άντρας που σταμάτησε τα τανκ στη Τιενανμέν;
Είκοσι πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη βίαιη καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία της αιώνιας γαλήνης του Πεκίνου, όταν τα τανκ εισέβαλαν στην πλατεία Τιεν-αν-μέν και σκότωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές.

Ωστόσο, η εικόνα του Tank Man, του Άγνωστου Επαναστάτη που έγινε σύμβολο της αντίστασης, της δύναμης και της ελευθερίας δεν έχει ξεχαστεί.

Ο Tank Man ήταν ένας διαδηλωτής ο οποίος στις 5 Ιουνίου του 1989, στην πλατεία  Τιεν-αν-μέν, σταμάτησε με δυό σακούλες στα χέρια μια ολόκληρη φάλαγγα αρμάτων μάχης.

Κλείσιμο
Με αφορμή τα 25 χρόνια που συμπληρώνονται από τα αιματηρά επεισόδια, ο Tank Man επιστρέφει στο προσκήνιο μέσω πολλών δημοσιευμάτων που προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος ήταν αυτός ο άντρας και τι απέγινε, έπειτα από τα επεισόδιά στην Τιεν-αν-μέν.

Σύμφωνα με τη «Sunday Express», ο Tank Man ήταν ένας 19χρονος φοιτητής που ονομαζόταν Γουάνγκ Γουεϊλίν και στον οποίο επιβλήθηκε η θανατική ποινή και εκτελέστηκε.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Independent» αναφέρει ότι ο άντρας  απομακρύνθηκε από το τανκ από φίλους του που προσπάθησαν να τον προστατέψουν. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομακρύνθηκε από πράκτορες των αρχών ασφαλείας, οι οποίοι τον συνέλαβαν.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Γουόλτερς ισχυρίζεται ότι ο Tank Man είναι ζωντανός. Η  Γουόλτερς επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η κινεζική αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να τον εντοπίσει, αφού αμέσως μετά το περιστατικό και πως εκείνος «εξαφανίστηκε» μέσα στο πλήθος.

«Δεν μπορούμε να τον βρούμε. Έχουμε το όνομά του από τους δημοσιογράφους. Έχουμε ελέγξει μέσω υπολογιστών, αλλά δεν τον βρίσκουμε ούτε ανάμεσα στους νεκρούς ούτε ανάμεσα στους κρατουμένους», φέρεται να έχει δηλώσει Κινέζος αξιωματούχος.

Ομως, το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας αναφέρει ότι ο άντρας έχει δραπετεύσει στην Ταϊβάν, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός καθηγητή από το Χονγκ Κονγκ, ο Άγνωστος Επαναστάτης ήταν ένας φίλος του, αρχαιολόγος από την πόλη Τσανγκσά της νοτιοκεντρικής Κίνας, ο οποίος είχε πάει στο Πεκίνο για τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο άντρας κατάφερε να δραπετεύσει στην Ταϊβάν όπου εργάστηκε στο Εθνικό Μουσείου του Παλατιού.

Ωστόσο, ο Μπρους Χέρσενσον, στενός συνεργάτης του Αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον είχε δηλώσει το το 1999 πως ο άντρας  εκτελέστηκε 14 ημέρες μετά το περιστατικό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης