Μπόκο Χαράμ: Πίνουν το αίμα των παιδιών – Αγωνία για τις απαχθείσες μαθήτριες

Μπόκο Χαράμ: Πίνουν το αίμα των παιδιών – Αγωνία για τις απαχθείσες μαθήτριες

Ανάμεσά στα θύματά τους ήταν πέρυσι κι ένας Ελληνας πολίτης

Μπόκο Χαράμ: Πίνουν το αίμα των παιδιών – Αγωνία για τις απαχθείσες μαθήτριες
Σφαγιάζουν τους Χριστιανούς σαν τα κατσίκια. Πίνουν σε κούπες το αίμα των παιδιών αφού πρώτα τα έχουν αποκεφαλίσει ή ακρωτηριάσει. Απαγάγουν μαθήτριες πριν κτυπήσει το κουδούνι για να τις πουλήσουν ως σκλάβες του σεξ. Επιδεικνύοντας την δύναμή τους, αλλά και το κτηνώδες μίσος τους για τον δυτικό τρόπο ζωής, οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ σκορπούν τον τρόμο και τον φόβο στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη οικονομία της μαύρης ηπείρου. Οι απανωτές επιθέσεις τους το τελευταίο χρονικό διάστημα τους έδωσαν μια θέση -φρίκης- στη διεθνή επικαιρότητα.

Ανάμεσά στα θύματά τους ήταν πέρυσι κι ένας Ελληνας πολίτης. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στην πολυπλεθέστερη χώρα της Αφρικής, πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αφού πρώτα όμως έχουν εξοντώσει τους άπιστους. Η ομηρεία των 270 μαθητριών, για την διάσωση των οποίων κινητοποιήθηκαν οι “μεγάλες δυνάμεις”, ΗΠΑ, Βρετανία και Κίνα αλλά και η εν ψυχρώ εκτέλεση Χριστιανών πολιτών κατά τις συχνές επιδρομές τους σε χωριά της βόρειας Νιγηρίας, αποδεικνύει ότι το απάνθρωπο έργο της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης θα έχει και συνέχεια.

Κλείσιμο


Δεμένες πισθάγκωνα και στοιβαγμένες σαν τα ζώα μέσα σε φορτηγά , οι Νιγηριανές μαθήτριες σέρνονται στα σκλαβοπάζαρα για να χάσουν την αθωότητα τους.

Δώδεκα δολάρια ζητά η Αλ Κάιντα της Νιγηρίας από τους ισλαμιστές εραστές για να τις κάνουν κτήμα τους. Επτά εκατομμύρια δολάρια επικηρύσσουν οι ΗΠΑ τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που επαίρεται σε βίντεο γελώντας χαιρέκακα ότι η οργάνωσή του έχει απαγάγει τις μαθήτριες για να τις πουλήσει στο όνομα του Αλλάχ . Διακόσιες χιλιάδες ευρώ προσφέρουν οι νιγηριανές αρχές σε όσους διαθέτουν οποιαδήποτε πληροφορία για τα κλεμμένα κορίτσια και τους απαγωγείς τους.

Η Μπόκο Χαράμ (στη διάλεκτο “Χαούσα”, σημαίνει: "Είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία") μάχεται από το 2009 για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στο βορρά της Νιγηρίας και τα χτυπήματά της γίνονται σε σύμβολα του κράτους: σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά αλλά και αστυνομικά τμήματα. Τον Φεβρουάριο του 2013, η τρομοκρατική οργάνωση Ansur (ή αλλιώς “Εμπροσθοφυλακή για την προστασία των Μουσουλμάνων της Μαύρης Αφρικής”),θυγατρική της Μπόκο Χαράμ, σκότωσε έναν Έλληνα πολίτη, στέλεχος της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας “Setraco” που εργαζόταν στο Bauchi της βόρειας Νιγηρίας.

Το σύστημα εκπαίδευσης αποτελεί πάγιο στόχο της εξτρεμιστικής οργάνωσης καθώς το θεωρούν μια δυτική επινόηση. Βαριά οπλισμένοι, οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ εισβάλλουν σε κοιτώνες οικοτροφείων και αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως σκοτώνοντας εν ψυχρώ τους φοιτητές. Για τις φοιτήτριες ,ακολουθεί το μαρτύριο της σταγόνας. Τις πετούν πάνω σε φορτηγά για να τις πουλήσουν ως σκλάβες του σεξ . Μετά την εκλογική νίκη στη Νιγηρία, για το προεδρικό αξίωμα, του χριστιανού Γκουντλακ Τζόναθαν το 2011 , τα μέλη της οργάνωσης μάχονται για την εγκαθίδρυση της Σαρίας και πάντα αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιθέσεων. Δεν διαπραγματεύονται την απελευθέρωση των απαγχθέντων, ούτε και απαιτούν λύτρα.

Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος της Νιγηρίας αναγκάστηκε να κηρύξει το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις περιφέρειες που πλήττονται από τις δολοφονικές ενέργειες των ισλαμιστών της ομάδας. Η BokoHaram μαζί με άλλα τρομοκρατικά σχήματα , παρακλάδια της Άλ Κάιντα, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα. Οι εκμυστηρεύσεις του 27χρονου Νασίρ Ισιάκου, πρώην μέλους της ισλαμικής οργάνωσης ενώπιον χριστιανικού ακροατηρίου στη Γκάνα, δίνουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση και τις δομές της. “Oι εκπαιδευτές μας μας δίδασκαν πως όσους περισσότερους χριστιανούς σκοτώναμε τόσο περισσότερο διασφαλίζαμε την είσοδό μας στον Παράδεισο. Κάποιες φορές όταν αποφασίζαμε να επιτεθούμε στους χριστιανούς και να σκορπίσουμε τον τρόμο στα σπίτια τους, νοικιάζαμε ένα ιδιωτικό λεωφορείο για να μεταφέρουμε τα όπλα που θα χρησιμοποιούσαμε εναντίον των απίστων. Οι αρχηγοί μας προετοίμαζαν ψυχολογικά με το να μας υποβάλουν σε πλύση εγκεφάλου προκειμένου να μας πείσουν να πολεμήσουμε τους χριστιανούς ως εχθρούς του Aλάχ.

Όταν λέγαμε σε ένα θύμα: « Δέξου να γίνεις μουσουλμάνος» και αυτό απαντούσε : « όχι», το σφάζαμε σαν κατσίκι. Μετά, έχοντας σκοτώσει τον άπιστο, μαζεύαμε το αίμα του με μια μικρή κούπα και το πίναμε. Έτσι το φάντασμα του σφαγμένου δεν μπορούσε να έρθει να στοιχειώσει τα όνειρά μας. Όταν δεν είχαμε την επιθυμία να πιούμε αίμα, βρέχαμε τα δάχτυλα μέσα στην κούπα και τα φέρναμε στο στόμα και αυτό αρκούσε να εμποδίσει το φάντασμα να έρθει. Εκτός από ένθερμους υποστηρικτές, είχαμε και καλούς χορηγούς. Αυτοί οι τελευταίοι είναι πλούσιοι Νιγηριανοί και κάποιοι που εργάζονται στην κυβέρνηση. Αν εγώ ανέφερα τα ονόματά τους, όλοι θα πίστευαν ότι ψεύδομαι. Υπήρχαν κυβερνήτες και γερουσιαστές που ήταν ένθερμοι υποστηρικτές μας. Κάποιοι ανήκαν στην ομάδα μας”.



Για τα αφρικανικά ΜΜΕ, το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει διεισδύσει στις νιγηριανές αρχές, είναι η αιτία που δυσχεραίνει το έργο της εξόντωσης της.

Οι άνδρες της BokoHaram ακολουθούν εκπαίδευση στο Αφγανιστάν όπου εκεί μαθαίνουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας, την παρασκευή αυτοσχέδιων βομβών αλλά και πως να καίνε ζωντανούς ανθρώπους. Η ισλαμιστική οργάνωση δείχνει με κάθε τρόπο την υποταγή της γυναίκας στον άντρα. Ωστόσο, η μαζική απαγωγή των κοριτσιών τον περασμένο Απρίλιο είναι πρωτοφανής και η πιο δραματική της ισλαμιστικής οργάνωσης, παρά την τρομοκρατική της δράση που έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η Μπόκο Χαράμ έχει διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, την Αλ Κάιντα για το Μαγρέμπ (AQMI) και τους Σεμπάμπ στη Σομαλία.

Ως το 2009 το Μαϊντουγκούρι, η πρωτεύουσα του κρατιδίου Μπόρνο (ΒΑ Νιγηρία) ήταν το προπύργιο της Μπόκο Χαράμ. Καθηγητές πανεπιστημίων και μέλη της ανώτερης μεσαίας τάξης που όμως είχαν απαρνηθεί αυτήν την καταγωγή ήταν ανάμεσα στα πολυπληθή μέλη της.Το καλοκαίρι του 2009, έγιναν επιχειρήσεις των νιγηριανών δυνάμεων ασφάλειας στην περιοχή αυτήν. Ανάμεσα στους περίπου 800 νεκρούς, σκοτώθηκε και ο τότε ηγέτης, ο Μοχάμεντ Γιουσούφ. Φανερά, η Μπόκο Χαράμ, που εναντιώνεται απόλυτα στο αλκοόλ, επαναδραστηριοποιήθηκε από τα μέσα του '10. Με τρόπο εντυπωσιακό.

«Απήγαγα τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στην αγορά, στο όνομα του Αλλάχ», δήλωσε ο επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών σε βίντεο 57 λεπτών το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Για τις σχεδόν 300 μαθήτριες λυκείου που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν φήμες ότι έχουν μεταφερθεί στο Τσαντ και το Καμερούν, όπου κι έχουν πουληθεί για 12 δολάρια η κάθε μία. Για τον Σεκάκου όπως και για τα υπόλοιπα μέλη της Μπόκο Χαράμ, τα κορίτσια έπρεπε να απαχθούν για να σταματήσουν την δυτική παιδεία». Τα κορίτσια «θα πρέπει να παρατήσουν το σχολείο και να παντρευτούν».




Η κραυγή αγωνίας των κλεμμένων κοριτσιών της Νιγηρίας

Κραυγή αγωνίας στέλνουν δύο Νιγηριανές μαθήτριες που κατάφεραν να αποδράσουν από την κόλαση της Μπόκο Χαράμ. Νιγηριανή εφημερίδα δημοσίευσε τη συνέντευξη των κοριτσιών που ξέφυγαν από τα χέρια των ισλαμιστών τρομοκρατών. «Μπήκαν στο σχολείο μας και πιστέψαμε ότι ήταν στρατιώτες», δήλωσε η Ταμπίτα Ουάλσε, μια από τις δύο μαθήτριες στην εφημερίδα “Sunday Punch”. «Φορούσαν στρατιωτικές στολές. Όταν ανακαλύψαμε την αλήθεια, ήταν πολύ αργά και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».

«Φώναζαν, ήταν άξεστοι», πρόσθεσε η συμμαθήτριά της Αμίνα Σαουόκ «και γι αυτό καταλάβαμε ότι ήταν αντάρτες. Στη συνέχεια, άρχισαν να πυροβολούν και έβαλαν φωτιά στο σχολείο μας». Οι δύο μαθήτριες περιγράφουν πώς βρήκαν το θάρρος να πηδήξουν από το φορτηγό που τις μετέφερε. «Το όχημα με το οποίο μας μετέφεραν είχε ένα πρόβλημα και αναγκάστηκαν να σταματήσουν.

Επωφελήθηκα της ευκαιρίας αυτή με μερικά άλλα κορίτσια για να τρέξουμε και να κρυφτούμε κάτω από θάμνους», είπε η Ταμπίτα. «Είμαι καλά και δυνατή», δήλωσε η Ταμπίτα. «Το μόνο πρόβλημά μου είναι ότι οι φίλες μου είναι στα χέρια των τρομοκρατών”.

Ενα μήνα μετά τη μαζική απαγωγή μαθητριών, ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ συνεχίζουν ακάθεκτοι τις απαγωγές κοριτσιών. Τα βάζουν σε φορτηγά μαζί με ζώα και τρόφιμα τα οποία παίρνουν για ...λάφυρα μετά τη λεηλασία σε χωριά της πολιτείας Μπόρνο. Οι γονείς των κοριτσιών , πολλοί εκ των οποίων έχουν γίνουν και μάρτυρες της απαγωγής τους, απευθύνουν δραματική έκκληση στους τρομοκράτες να κάνουν μία εξαίρεση και να απελευθερώσουν τα παιδιά τους. Και οι ΗΠΑ δίνουν επτά εκατομμύρια δολάρια για το “κεφάλι” του νυν επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών, Αμπουμπακά Σεκάκου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης