Ουκρανία: Ένταση και αγωνία για τους ομήρους του ΟΑΣΕ

Ουκρανία: Ένταση και αγωνία για τους ομήρους του ΟΑΣΕ

Την επιβολή νέων μέτρων κατά της Ρωσίας εξετάζουν ΕΕ και ΗΠΑ - Μίλησε σε δημοσιογράφους ένας εκ των κρατουμένων της αποστολής - Ελεύθερος ένας από τους παρατηρητές που πάσχει από διαβήτη - «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο επικεφαλής του Οργανισμού

Ουκρανία: Ένταση και αγωνία για τους ομήρους του ΟΑΣΕ
Την εμφάνισή του μπροστά στις κάμερες έκανε μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που απήχθη μαζί με άλλους παρατηρητές την περασμένη Παρασκευή στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας από φιλορώσους αυτονομιστές.

Δίπλα στον αυτοαποκαλούμενο δήμαρχο του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, εμφανίστηκε ο Γερμανός παρατηρητής του ΟΑΣΕ, συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν τον άγγιξαν» και ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανείς δε χρήζει ιατρικής βοήθειας.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους και κανένας τους δεν είναι άρρωστος. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας», είπε ο Σνάιντερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ομάδα δε μπορεί να φύγει από το σημείο κράτησης με τη θέλησή της.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι κάποιο μέλος της αποστολής είναι πράκτορας του ΝΑΤΟ, όπως είχαν υποστηρίξει οι αυτονομιστές, διευκρινίζοντας: «Είμαστε αξιωματικοί του ΟΑΣΕ με διπλωματικό ρόλο».

 Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για το πότε θα επιστρέψουν στις χώρες τους και εξέφρασε την ελπίδα η αναχώρησή τους από την Ουκρανία να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ καταδίκασε την κράτηση των παρατηρητών από τις επαναστατικές φιλο-ρωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή τους.

Ο κ. Μπουρχάλτερ μίλησε για μια «απαράδεκτη» κατάσταση και ζήτησε να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των διεθνών παρατηρητών.

Εν τω μεταξύ ένας από τους οκτώ κρατούμενους παρατηρητές απελευθερώθηκε την Κυριακή το βράδυ, καθώς πάσχει από διαβήτη, και έφυγε από τον τόπο κράτησής του, στην πόλη του Σλαβιάνσκ, συνοδευόμενος από δύο διαπραγματευτές του ΟΑΣΕ, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

O Πονομαριόφ επιμένει πως οι στρατιωτικοί παρατηρητές είναι «αιχμάλωτοι πολέμου», ανακοινώνοντας παράλληλα και τη «σύλληψη» από τους αντάρτες τριών Ουκρανών αξιωματικών, οι οποίοι επίσης κρατούνται.

Παρ'όλα αυτά εξέφρασε αισιοδοξία πως σύντομα η κράτηση των οκτώ μελών του ΟΑΣΕ και των πέντε Ουκρανών που τους συνόδευαν θα φτάσει στο τέλος της, όταν «υπάρξει κάποια συμφωνία».



Παράλληλα, στην περιοχή φτάνει αντιπροσωπεία διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ, με την οποία ο Πονομαριόφ δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί.

«Όταν οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ έρθουν, θα τους μιλήσουμε για τους παρατηρητές που κρατούνται», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η επιλογή είναι να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή των κρατουμένων με  αυτονομιστές που κρατούνται από τις αρχές του Κιέβου.

Πάντως, εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής που βρίσκεται πίσω από την κράτηση των παρατηρητών υποστήριξε ότι τα μέλη του ΟΑΣΕ σκόπευαν να απαγάγουν αυτονομιστές, επομένως αποφάσισαν την κράτησή τους για να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, ομάδα φιλορώσων κατέλαβε τον τηλεοπτικό σταθμό Donetsk TV στην περιοχή Ντόνετσκ, με σκοπό να φιμώσουν τα ουκρανικά κανάλια και να τα αντικαταστήσουν με εκείνο της Μόσχας, Kremlin TV.

Μάλιστα, ενώ οι αυτονομιστές πλησίαζαν στο κτίριο όπου στεγάζεται ο σταθμός είτε έσκιζαν τις ουκρανικές σημαίες, είτε τις έκαιγαν.

Την ίδια ώρα, οι ρωσόφιλοι αποσχιστές κρατούν τρεις στρατιώτες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν σε επιχείρηση εναντίον των ανταρτών. Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο και φωτογραφίες με τους τρεις κρατούμενους, οι οποίοι δείχνουν ταλαιπωρημένοι.



Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους Γερμανούς τουρίστες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, καθώς, όπως αναφέρει το Reuters επικρατεί ένταση στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιθυμούν να μεταβούν στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο να κρατηθούν από δυνάμεις αυτονομιστών.

Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ δήλωσε πως λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και χαρακτήρισε «απόλυτα αναπάντεχη» την κράτηση των μελών του οργανισμού την περασμένη Παρασκευή.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των δυτικών μέσων ενημέρωσης καθώς και οι παρατηρητές καλούνται να προσέχουν και... ναρκοπέδια, τα οποία φέρονται να έχουν στήσει Ουκρανοί στρατιώτες κοντά στην πόλη Ίζιουμ στην περιοχή του Χαρκόβου, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Russia Today, Γκράχαμ Φίλιπς.



Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Χάρκοβο σημειώθηκε επεισόδιο με τραυματίες ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς.

Όσο η κρίση κλιμακώνεται στην Ουκρανία, νέος κύκλος κυρώσεων αναμένεται να επεκταθεί εναντίον της Ρωσίας με νέα μέτρα, με ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται, τονίζοντας ότι «οι ενέργειες αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν».

Επισήμανε, δε, πως όσο η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται «στο δρόμο των προκλήσεων αντί να προσπαθεί να επιλύσει το θέμα αυτό με ειρηνικούς τρόπους και να ενθαρρύνει μια αποκλιμάκωση, θα υπάρχουν συνέπειες και οι συνέπειες αυτές θα αυξάνονται».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης