Ν. Κορέα: Ακόμα ακούω τις φωνές των παιδιών που βυθίζονταν στα παγωμένα νερά

Ν. Κορέα: Ακόμα ακούω τις φωνές των παιδιών που βυθίζονταν στα παγωμένα νερά

Συγκλονίζουν οι δηλώσεις ψαρά που έσωσε 25 μαθητές από το μοιραίο πλοίο - Τέσσερα νέα εντάλματα σύλληψης για μέλη του πληρώματος

Ν. Κορέα: Ακόμα ακούω τις φωνές των παιδιών που βυθίζονταν στα παγωμένα νερά
Δε μπορεί να ησυχάσει. Ξυπνάει κάθιδρος κάθε βράδυ. Νιώθει ακόμα το παγωμένο νερό στο σώμα του. Στα αυτιά του ηχούν οι φωνές των παιδιών που καλούσαν απεγνωσμένα για βοήθεια...

Ο ψαράς Κιμ Χιουν-χο δεν καταφέρνει να κλείσει τα μάτια του χωρίς να δει ξανά και ξανά τα πρόσωπα των μαθητών που προσπαθούσαν να σωθούν την ώρα που το μοιραίο πλοίο Sewol βυθιζόταν στη θάλασσα της Νοτίου Κορέας.

Ο άνδρας προσπαθεί να σβήσει τις σκληρές εικόνες, αλλά είναι αδύνατο. Ακόμα θυμάται πώς κατόρθωσε να τραβήξει στη μικρή του βάρκα περίπου 25 επιβάτες από το φέρι. Παρότι, ωστόσο, θα μπορούσε να νιώθει υπερηφάνεια, το μόνο που αισθάνεται είναι ότι ζει ένα μαρτύριο.


Κλείσιμο



«Ήταν κόλαση. Ένιωθα αγωνία. Υπήρχε τόσος πολύ κόσμος και τόσες λίγες βάρκες. Οι άνθρωποι στο νερό φώναζαν για βοήθεια. Το φέρι βυθιζόταν γρήγορα», αναφέρει ο άνδρας σε τοπικό μέσο, που μη μπορώντας να αντιδράσει έβλεπε ανθρώπους μέσα από τις καμπίνες του πλοίου να χάνονται μέσα στη θάλασσα.

Στην προσπάθεια ανεύρεσης των 115 που ακόμα αγνοούνται συμμετέχει και ο δύτης Κιμ Ντονγκ-σοο, ο οποίος δε μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του αναλογιζόμενος την τραγωδία.
«Ακόμα και τώρα, ψάχνω σαν να αναζητούσα το δικό μου παιδί. Έχω προβλήματα υγείας, έχω δυσκολία να αναπνεύσω και η καρδιά μου πονάει. Αλλά αυτό που με πονάει περισσότερο είναι ότι γνωρίζω πως υπάρχουν ακόμα παιδιά στα κρύα νερά», δήλωσε στο CNN ο δύτης.

Πάντως, ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης, Κιμ Τζιν-χουάνγκ, επισήμανε το βράδυ του Σαββάτου πως δε πρόκειται να σταματήσουν οι έρευνες μέχρις ότου να εντοπιστούν όλοι οι αγνοούμενοι.



Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός της χώρας, Τσουνγκ Χονγκ-γουόν, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη για την τραγωδία της 16ης Απριλίου.

«Δεν ήθελα να παραιτηθώ νωρίτερα καθώς η διαχείριση της κατάστασης ήταν η πρώτη προτεραιότητά μου και σκέφτηκα ότι ήταν δική μου ευθύνη να παρέχω βοήθεια. Αλλά αποφάσισα να παραιτηθώ τώρα για να μην επιβαρύνω άλλο την κυβέρνηση», ανέφερε σε μια σύντομη και άκρως συναισθηματικά φορτισμένη δήλωσή του.

Ο Τσουνγκ αποδοκιμάστηκε για τις κυβερνητικές ενέργειες και κάποιος πέταξε ένα μπουκάλι νερό εναντίον του, όταν επισκέφτηκε τους γονείς των θυμάτων μια ημέρα μετά την καταστροφή.

Τέσσερα νέα εντάλματα σύλληψης για μέλη του πληρώματος

Την ίδια ώρα, και ενώ οι έρευνες διακόπηκαν προσωρινά εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται σοβαρή επιδείνωση με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες, κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια απαγγέλθηκαν και στα 15 μέλη του πληρώματος.



Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, Γιανγκ Τζοονγκ-Τζιν, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δολοφονία από αμέλεια, εγκατάλειψη πλοίου και παραβίαση του ναυτικού δικαίου της χώρας.



Φωτογραφία που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο απεικονίζει τέσσερα μέλη του πληρώματος, για τα οποία εξεδόθησαν νέα εντάλματα, να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και τα χέρια τους, ενώ ένας εκ των οποίων έδειχνε να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πόδι.



Ο πλοίαρχος Λι Τζοον-σεοκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη σύλληψή του, ότι δεν έδωσε αμέσως εντολή για εγκατάλειψη του πλοίου γιατί περίμενε να φτάσουν στο σημείο οι διασώστες και φοβόταν ότι οι επιβάτες θα κινδύνευαν στα παγωμένα νερά. Στο μεταξύ και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος ισχυρίστηκαν ότι έπραξαν σωστά, με έναν εξ αυτών να υποστηρίζει ότι έκαναν το καλύτερο για να σώσουν τους επιβάτες. Μάλιστα, τόνισε ότι εκείνος και άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του έσπασαν τα παράθυρα του πλοίου την ώρα που βυθιζόταν και έσωσαν έξι επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στις καμπίνες τους.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί η είδηση ότι έγινε λάθος ακόμα και στην παράδοση των σορών των αδικοχαμένων παιδιών, με αποτέλεσμα να σταλούν σε λάθος οικογένειες.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Σεούλ παραδέχθηκε το τραγικό λάθος, υποστηρίζοντας ότι «κάποια από τα θύματα μεταφέρθηκαν εσφαλμένα σε λάθος οικογένειες».

Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε στα γραφεία κηδειών και σύμφωνα με την νοτιοκορεατική κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον τρόπο αναγνώρισης των θυμάτων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα λάθη.

Όλα αυτά την ώρα που αποδεικνύεται ότι το μοιραίο πλοίο είχε εγκληματικές ελλείψεις με σωστικές λέμβους που δε λειτουργούσαν, μετέφερε τριπλάσιο φορτίο από το επιτρεπτό και είχε τροποποιηθεί με επιπλέον 117 καμπίνες, ώστε να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Παράλληλα, κενά ασφαλείας προκύπτουν και στο αδελφό πλοίο του Sewol, το Ohamana, στο οποίο είχαν πραγματοποιηθεί τροποποιήσεις για να αυξηθεί η χωρητικότητά του, περίπου 40 σωστικές λέμβοι δε λειτουργούσαν κανονικά, δεν εφαρμοζόταν η ασφαλής ακινητοποίηση των οχημάτων ενώ και ο εξοπλισμός για την ακινητοποίηση των κοντέινερ υπολειτουργούσε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης