Σλοβενία: Αυξάνονται τσιγάρα-ποτά για να κλείσει η «τρύπα» του προϋπολογισμού

Σλοβενία: Αυξάνονται τσιγάρα-ποτά για να κλείσει η «τρύπα» του προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τις αυξήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης

Προβλήματα από την βροχόπτωση σε Αττική και Πάτρα
Σλοβενία: Αυξάνονται τσιγάρα-ποτά για να κλείσει η «τρύπα» του προϋπολογισμού
Προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» του προϋπολογισμού, που «άνοιξε» με την ανάκληση του φόρου ακίνητης περιουσίας, το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε χθες τις νομοθετικές αλλαγές βάσει των οποίων αυξάνονται κάποιοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Οι αλλαγές προβλέπουν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καπνό κατά 5% από 1ης Μαΐου 2014, καθώς και την κατάργηση ειδικών φοροαπαλλαγών, που ίσχυαν για τα μείγματα βιοκαυσίμων.

Ως αποτέλεσμα του αυξημένου φόρου, η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα αυξηθεί κατά 20 λεπτά (κατά μέσο όρο), ενώ σημαντική επιβάρυνση αναμένεται να υπάρξει και σε άλλα προϊόντα καπνού -ιδίως στον καπνό στριφτού τσιγάρου- των οποίων οι πωλήσεις παρουσίασαν ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια.

Κλείσιμο
Πρόσθετες αυξήσεις είχαν ήδη εισαχθεί με κυβερνητικό διάταγμα, που υιοθετήθηκε στις 14 Απριλίου, αυξάνοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά κατά 10%, όπως και τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα (ο φόρος στη βενζίνη και το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 4,3%).

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά διαμορφώνεται πλέον στα 12,1 ευρώ ανά 1% αλκοόλης ανά εκατόλιτρο μπύρας, στα 132 ευρώ ανά εκατόλιτρο στο κρασί και στα 1.320 ευρώ ανά εκατόλιτρο στα ποτά 100% αλκοόλης.

Η κυβέρνηση αναμένει πρόσθετα ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους 90 εκατ. ευρώ από την επιβολή των υψηλότερων φόρων, οι οποίοι θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό την αντιστάθμιση της υπολογιζόμενης στα 180 εκατ. ευρώ απώλειας του προϋπολογισμού από την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, με απόφαση του Σλοβενικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τις αυξήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία επεσήμανε ότι η πώληση προϊόντων καπνού στη Σλοβενία συρρικνώθηκε κατά 15% το προηγούμενο έτος, όχι ως αποτέλεσμα λιγότερων καπνιστών, αλλά λόγω της διάδοσης παράνομων και ξένων προϊόντων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης