O Ομπάμα επιλέγει την Ιαπωνία στη διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου

O Ομπάμα επιλέγει την Ιαπωνία στη διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να διαβεβαιώσει τους συμμάχους του, ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο πλευρό τους ενάντια στις κινεζικές-βορειοκορεατικές απειλές, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο

O Ομπάμα επιλέγει την Ιαπωνία στη διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου
Τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου επισκέπτεται σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία.  
 
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου μεταβαίνει στο Τόκιο όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε. Μετά την Ιαπωνία, ο Ομπάμα θα επισκεφτεί τη Νότιο Κορέα, την Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

H επταήμερη περιοδεία του στην ασιατική ήπειρο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή με την Κίνα να δείχνει τις επεκτατικές της διαθέσεις στην περιοχή και την Βόρειο Κορέα να εμφανίζεται έτοιμη για νέες πυρηνικές δοκιμές.

Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος, ο Ομπάμα θέλει να διαβεβαιώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο πλευρό τους ως αντίπαλον δέος ενάντια στις όποιες κινεζικές-βορειοκορεατικές απειλές αλλά και να προωθήσει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την επονομαζόμενη «Trans-Pacific Partnership» που έχει συνηφθεί μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων 11 χωρών , από την οποία απουσιάζει η Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, και οι τέσσερις χώρες που επισκέπτεται ο Ομπάμα, δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το Πεκίνο.
Κλείσιμο

Ειδικά, οι σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών με τα θερμά επεισόδια μεταξύ τους να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Από το 2012, οι δυο χώρες ερίζουν για την κυριότητα των Νησιών Σενκάκου-Ντιαογιού στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (τα οποία κατέχει η Ιαπωνία και διεκδικεί η Κίνα).

Η επίσκεψη του Ομπάμα στη Μαλαισία θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αμερικανός πρόεδρος στη χώρα μετά το 1966, ενώ κατά την παραμονή του στις Φιλιππίνες, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες για την αναθέρμανση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μανίλας. Υπενθυμίζεται ότι, οι Αμερικανοί διατηρούν περίπου 28.500 στρατιώτες στη Νότιο Κορέα και άλλους 38 χιλιάδες στην Ιαπωνία.

Στην κόντρα των διαφιλονικούμενων νήσων, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον στηρίζει ανοικτά το Τόκιο με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ να διατυμπανίζει ότι τα νησιά Σενκάκου ανήκουν στην Ιαπωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης