Ομπάμα: Υπέγραψε νόμο που απαγορεύει σε Ιρανό διπλωμάτη να γίνει πρεσβευτής στον ΟΗΕ

Ομπάμα: Υπέγραψε νόμο που απαγορεύει σε Ιρανό διπλωμάτη να γίνει πρεσβευτής στον ΟΗΕ

Απαγορεύει σε οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει αναμιχθεί σε κατασκοπεία, τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ή κρίνεται ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας να εισέρχεται στο έδαφός της

Ομπάμα: Υπέγραψε νόμο που απαγορεύει σε Ιρανό διπλωμάτη να γίνει πρεσβευτής στον ΟΗΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες ένα νόμο ο οποίος ουσιαστικά απαγορεύει σε έναν Ιρανό διπλωμάτη να μεταβεί και να υπηρετήσει ως ο πρεσβευτής της χώρας του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εξαιτίας των υποψιών ότι είχε αναμιχθεί στην κρίση των ομήρων (1979-1981).
 
Ο Ομπάμα υπέγραψε το νόμο ο οποίος εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο και απαγορεύει σε οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει αναμιχθεί σε κατασκοπεία, τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ή κρίνεται ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας να εισέρχεται στο έδαφός της.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα χορηγήσει βίζα στον διπλωμάτη που η Τεχεράνη σκοπεύει να διορίσει πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ, επικαλούμενη την ανάμιξή του στην κρίση των ομήρων. Ο Ομπάμα δεχόταν ισχυρές πιέσεις να μην επιτρέψει στον Χαμίντ Αμπουταλεμπί να εισέλθει στη χώρα για να αναλάβει τα καθήκοντά του στη Νέα Υόρκη.
 
Κλείσιμο
Πάντως, παρά το ότι ο Ομπάμα υπέγραψε τον νόμο, έκανε σαφές ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τις δυνητικές συνέπειες που θα έχει σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον, ενώ άφησε επίσης να εννοηθεί πως δεν θα αφήσει το ζήτημα αυτό να πλήξει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να διαπραγματευθεί μια λύση στη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
 
Ο Αμπουταλεμπί, βετεράνος Ιρανός διπλωμάτης, έχει παραδεχθεί μόνο ότι ενήργησε ως μεταφραστής των φοιτητών που είχαν καταλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο του 1979 και κράτησαν 52 Αμερικανούς ομήρους επί 444 ημέρες.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενημέρωσε το Ιράν ότι δεν θα χορηγήσει βίζα στον Αμπουταλεμπί. Κατ' ιδίαν Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήλπιζαν πως η Τεχεράνη θα άφηνε κατά μέρος το θέμα και θα ονόμαζε νέο πρεσβευτή.
 
Όμως την Δευτέρα το Ιράν ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση μιας αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για το θέμα, αποκαλώντας την αμερικανική απόφαση ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπλοκές και να βλάψει την διεθνή διπλωματία.
 
Ως η κυβέρνηση που φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ, γενικά οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να χορηγούν θεωρήσεις διαβατηρίων για την είσοδο στη χώρα διπλωματών που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης