Ιορδανία: Λιγοστεύουν οι οικονομίες των Σύρων προσφύγων

Ιορδανία: Λιγοστεύουν οι οικονομίες των Σύρων προσφύγων

Η κατάσταση των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική

Ιορδανία: Λιγοστεύουν οι οικονομίες των Σύρων προσφύγων
Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, καθώς ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες, ενώ το κόστος ζωής είναι υψηλό και οι ίδιοι έχουν συσσωρεύσει σημαντικά χρέη, αναφέρει σε έκθεσή της η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Care International.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ αυτή, που βασίζεται σε μια έρευνα που διεξήγαγε σε περισσότερους από 2.200 Σύρους πρόσφυγες, το 90% αυτών οφείλουν χρήματα σε συγγενείς, στον σπιτονοικοκύρη τους, σε καταστήματα ή σε γείτονες, την ώρα που τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο σε διάστημα ενός έτους.

«Η αβεβαιότητα όσον αφορά στην ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των οικογενειών τους προκαλεί στους πρόσφυγες αυξημένα επίπεδα στρες και οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο σεξουαλικής εκμετάλλευσης», υπογραμμίζει η έκθεση.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ μόνο το 52% των αγοριών και το 62% των κοριτσιών των Σύρων προσφύγων πηγαίνουν σχολείο.

«Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της συριακής κρίσης, οι οικογένειες των προσφύγων φτωχαίνουν. Όσο περισσότερο παραμένουν σε γειτονικές χώρες, τόσο πιο ευάλωτοι γίνονται οικονομικά. Οι οικογένειες που έχουν φύγει (από τη Συρία) εδώ και πολλούς μήνες ή χρόνια δεν έχουν πλέον οικονομίες», σημειώνει ο Σάλαμ Κάνααν, διευθυντής της ΜΚΟ στην Ιορδανία.

Στην Ιορδανία ζουν περισσότεροι από 500.000 Σύροι πρόσφυγες. Περισσότεροι από το 80% εξ αυτών ζουν σε φτωχές συνοικίες πόλεων ή στα περίχωρά τους, συχνά σε καταυλισμούς με σκηνές ή αυτοσχέδιες κατασκευές, συνεχίζει η Care.

Οι οικογένειες των προσφύγων πρέπει να πληρώνουν μηνιαίως για ενοίκιο κατά μέσο όρο 260 δολάρια.

Σύμφωνα με την Care, του 36% των οικογενειών που έχουν καταγραφεί από την οργάνωση ηγούνται γυναίκες. «Έφυγαν χωρίς τους συζύγους τους, που παρέμειναν στη χώρα, είναι τραυματίες ή έχουν σκοτωθεί. Πρέπει να φροντίσουν τα μικρά παιδιά τους και τους ηλικιωμένους της οικογένειας, όμως με δυσκολία καταφέρνουν να έχουν κάποιο εισόδημα».

Αν συνεχιστεί ο εμφύλιος στη Συρία, οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του στις οικογένειες των προσφύγων θα γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες, προειδοποιεί η ΜΚΟ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης