Ολλανδία: Οδόστρωμα που λάμπει στο σκοτάδι!

Ολλανδία: Οδόστρωμα που λάμπει στο σκοτάδι!

Ένα μικρό κομμάτι -περίπου 500 μέτρα- αυτοκινητόδρομου έξω από το Άμστερνταμ, έχει φθορίζουσες γραμμές, αντί για φωτισμό

Ολλανδία: Οδόστρωμα που λάμπει στο σκοτάδι!
Οι υπεύθυνοι του οδικού δικτύου στην Ολλανδία αντικατέστησαν σε ένα τμήμα 500 μέτρων του οδοστρώματος, στο εθνικό δρόμο Ν 329, έξω από το Άμστερνταμ, το δημόσιο φωτισμό με φωσφορίζουσες γραμμές, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έτσι περιορίζεται η ενεργειακή σπατάλη στους δρόμους της χώρας.

«Η οδήγηση μοιάζει σαν να γίνεται μέσα σε ένα παραμύθι» αναφέρουν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η εφαρμογή αυτή γίνεται πειραματικά και, αν το μέτρο αποδειχθεί προσοδοφόρο, θα επεκταθεί σε περισσότερους αυτοκινητόδρομους στο οδικό δίκτυο της χώρας.



Οι ειδικές φθορίζουσες βαφές που έχουν χρησιμοποιηθεί, για να σηματοδοτούν την άσφαλτο κατά τη διάρκεια της ημέρας, απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το βράδυ φωτίζουν το δρόμο αντικαθιστώντας τον συμβατικό φωτισμό.
Κλείσιμο

Τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας διαχωρίζονται από τρεις γραμμές σε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου και μοιάζουν με φωτεινές ακτίνες λέιζερ.

Οι εμπνευστές της τεχνολογίας του φωτεινού οδοστρώματος έχουν δηλώσει ότι στο μέλλον σκοπεύουν τα χρώματα να μπορούν να δείχνουν στους οδηγούς τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του οδοστρώματος τα αντίστοιχα σχέδια, για παράδειγμα νιφάδες χιονιού, αν πρόκειται να ρίξει χιόνι, ή σταγόνες βροχής, αν θα βρέξει!

Τα ειδικά χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι είναι υψηλής τεχνολογίας και ένα ακόμα βήμα θα είναι να ενεργοποιείται ο φωτισμός σε αυτούς τους δρόμους, όταν κρίνεται πως είναι απαραίτητος, με αιολική ενέργεια που θα παράγεται από τα διερχόμενα οχήματα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης