Συγκλονιστικό: Επιβάτες αεροπλάνου ματαιώνουν την απέλαση Ιρανού μετανάστη

Συγκλονιστικό: Επιβάτες αεροπλάνου ματαιώνουν την απέλαση Ιρανού μετανάστη

Αρνήθηκαν να φορέσουν τις ζώνες τους και η πτήση δεν πραγματοποιήθηκε

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Πολυτεχνείου
Συγκλονιστικό: Επιβάτες αεροπλάνου ματαιώνουν την απέλαση Ιρανού μετανάστη
Όταν το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει έναν πολίτη φαίνεται ότι οι συνάνθρωποί του μπορούν να το κάνουν. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η συγκινητική ιστορία του Κούρδου μετανάστη στη Σουηδία, Ghader Ghalamere, ο οποίος ζούσε στο Ιράν.

Ο μετανάστης που είναι παντρεμένος με γυναίκα από την Τουρκία η οποία έχει τη σουηδική υπηκοότητα, έχει δύο μικρά παιδιά και σύμφωνα με το μεταναστευτικό νόμο στη Σουηδία δικαιούται να αποκτήσει την υπηκοότητα της χώρας αλλά θα πρέπει να κάνει αίτηση γι' αυτό εκτός σουηδικού εδάφους.

Ο άτυχος Κούρδος έχει φύγει πριν από χρόνια από το Ιράν όπου ήταν αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου για κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος του και κατέφυγε στην Τουρκία όπου συνάντησε τη σύζυγό του Φατμέ. Εκεί απέκτησε επίσημα τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στη συνέχεια πήγε με τη σύζυγό του στη Σουηδία.

Κλείσιμο
Η προσπάθεια του Κούρδου μετανάστη να ταξιδέψει στη γειτονική Νορβηγία για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του απέτυχε και η σουηδική κυβέρνηση διέταξε την απέλασή του στο Ιράν. Στο αεροδρόμιο της σουηδικής πόλης Ostersund τον συνόδευσε η οικογένειά του και πολλοί φίλοι του οι οποίοι ενημέρωσαν τους συνεπιβάτες του Ghader για την κατάστασή του.

Όταν όλοι οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο για την πτήση προς το Ιράν κανείς δεν έδεσε την ζώνη του προς ένδειξη συμπαράστασης στον κούρδο μετανάστη, ενδεχόμενη άφιξη του οποίου στο Ιράν θα σήμαινε αυτόματα και τον θάνατό του. Έτσι η συγκεκριμένη πτήση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ο Κούρδος οδηγήθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών.

Η Sanna Vestin, επικεφαλής του σουηδικού δικτύου για την υποστήριξη των μεταναστών ( FARR ),δήλωσε ότι το θέμα έχει πάρει διαστάσεις σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ακόμα και στο Ιράν και μετά από αυτό η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα.

Πάντως προς το παρόν ο Ghader Ghalamere κάνει απεργία πείνας ενώ ακτιβιστές έχουν οργανώσει δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις Ostersund και Gavle, επίσης χρήστες του διαδικτύου που στηρίζουν τον μετανάστη έχουν δημιουργήσει σελίδα στο Facebook που μέχρι τώρα έχει πάνω από 4.000 μέλη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης