Υπό πολεμικές συνθήκες θα αποφασιστεί η απόσχιση της Κριμαίας

Υπό πολεμικές συνθήκες θα αποφασιστεί η απόσχιση της Κριμαίας

Ο Πούτιν ξεκινά άσκηση μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου - Η Ουκρανία «απαντά» με τη δημιουργία εθνοφρουράς 60.000 ανδρών - Την παρουσία τους στην περιοχή ενισχύουν και οι ΗΠΑ

Υπό πολεμικές συνθήκες θα αποφασιστεί η απόσχιση της Κριμαίας
Σε συνθήκες ακήρυχτου πολέμου φαίνεται ότι θα διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα την Κυριακή στην Κριμαία όπου οι κάτοικοι της χερσονήσου θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην Ουκρανία ή αν θα αποσχιστούν και θα ενωθούν με τη Ρωσία.

Η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι τέσσερα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες καθώς από τη μια το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής άσκησης κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα και το Ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία εθνοφρουράς 60.000 ανδρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η άσκηση θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου στις περιοχές Ροστόφ, Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και Ταμπόφ με τη συμμετοχή 8.500 στρατιωτών. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη ρωσική άσκηση στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Η επίσημη δικαιολογία της Μόσχας είναι πως στόχος της άσκησης είναι να εκπαιδευθούν οι ρώσοι φαντάροι σε συνθήκες πολέμου σε άγνωστο έδαφος ενώ για τις ανάγκες της έχουν μεταφερθεί συστοιχίες πυραύλων, τανκς και άλλα οχήματα.

Αντίστοιχες κινήσεις κάνει, όμως, και η Αμερική οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι ναυτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία και πώς το αντιτορπιλικό USS Truxtun συμμετέχει σε γυμνάσια με βουλγαρικές και ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις, τα οποία είχαν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εκδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ψήφιση από το ουκρανικό κοινοβούλιο της πρότασης για δημιουργία εθνοφρουράς δύναμης 60.000 ανδρών προς ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας, Αντρέι Παρούμπι, η εθνοφρουρά θα αναπτυχθεί «προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του κράτους, την υπεράσπιση των συνόρων και την εξόντωση των τρομοκρατικών ομάδων».

Την εθνοφρουρά θα στελεχώσουν ακτιβιστές που συμμετείχαν στις πρόσφατες αντιδυτικές διαδηλώσεις αλλά και απόφοιτοι στρατιωτικών ακαδημιών.

Εκτός από την άσκηση αυτή, η Μόσχα επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει ότι έξι ρωσικά μαχητικά SU-27 και τρία αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού προσγειώθηκαν στη βάση Μπομπρούισκ, στα κεντρικά της χώρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης