Oι Αμαζόνες του ισραηλινού στρατού στην πρώτη γραμμή μάχης!

Oι Αμαζόνες του ισραηλινού στρατού στην πρώτη γραμμή μάχης!

Η θητεία τους αποτελεί για τις ίδιες υπέρτατο σύμβολο τιμής - Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες πρέπει να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία

Oι Αμαζόνες του ισραηλινού στρατού στην πρώτη γραμμή μάχης!
Υπηρετούν σε μονάδες αναγνώρισης, ή σε παραμεθόρια φυλάκια, οδηγούν άρματα μάχης ή πετούν μαχητικά αεροσκάφη – το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες πρέπει να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία.

«Ο στρατός είναι το υπέρτατο σύμβολο της αποτίμησης φόρου, και για όσο διάστημα οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες για την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης, δεν έχουμε ακόμη επιτύχει την πραγματική ισότητα». Περισσότερα από 65 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του Ισραήλ και πρώτος πρωθυπουργός, ξεστόμισε αυτά τα λόγια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε μια από τις θεμελειώδεις αρχές των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων.

Κλείσιμο
Στις 18 Αυγούστου 1948 τρεις μήνες μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, ο Μπεν Γκουριόν ανακήρυξε την καθολική στράτευση για όλες τις γυναίκες μεταξύ 18 και 28 ετών, οι οποίες ήταν άτεκνες. Από αυτήν την ημέρα, το εβραϊκό κράτος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες πρέπει να καταταγούν στο στρατό.

Η στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες γεννήθηκε από την ανάγκη: Λόγω της αριθμητικής υπεροχής των αραβικών στρατών, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν χρειάστηκαν μόνο κάθε άνδρα, αλλά και κάθε γυναίκα. Στον πόλεμο της ανεξαρτησίας οι γυναίκες πολέμησαν στο μέτωπο, αργότερα στη δεύτερη γραμμή – πολύ μεγάλος ήταν ο φόβος ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των Αράβων εχθρών.

Η πρώτη γενιά των γυναικών κληρωτών πρόσφερε αλλού πολύτιμες υπηρεσίες. Αρχές της δεκαετίες του 1950 εκπαιδεύτηκαν οι πρώτες γυναίκες πιλότοι. Είχαν χρησιμοποιηθεί στον Πόλεμο το Σουέζ για να πετάξουν τα στρατεύματα προς το μέτωπο και να εκκενώσουν του τραυματίες από τα πεδία των μαχών.

Από το 2000 οι γυναίκες έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους άνδρες να υπηρετήσουν σε οποιαδήποτε θέση στο στρατό. Ένα χρόνο αργότερα, η Ρίνο Τσούκερμαν ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Στο Λίβανο, το 2006, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας οι γυναίκες στρατιώτες πολέμησαν και πάλι στην πρώτη γραμμή. Η Κέρεν Τέντλερ σκοτώθηκε – η πρώτη γυναίκα στρατιώτης που έπεσε για το Ισραήλ από το 1948 σε έναν πόλεμο.



Το 2006 ιδρύθηκε η «Nachshol», μια αναγνωριστική μονάδα που αποτελείται μόνο από γυναίκες. Πρόκειται για μια ομάδα 40 γυναικείων μελών που σταθμεύουν στα αιγυπτιακά σύνορα. Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είναι ανοικτές για τις γυναίκες για το 90% του συνόλου των θέσεων στο στρατό.



Ωστόσο, ο ρόλος των γυναικών στον ισραηλινό στρατό δεν είναι χωρίς κριτική. Ειδικά οι ορθόδοξες θρηκευτικές ομάδες ζητούν τη μείωση της πρόσληψης των γυναικών ή ακόμη και την κατάργηση του μέτρου. Στρατιώτες από αυτές τις θρησκευόμενων ομάδες έχουν επανειλημμένα αρνηθεί κατά τα τελευταία χρόνια να παρακολουθήσουν στρατιωτικές εκδηλώσεις όπου οι γυναίκες στρατιώτες τραγουδούν. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αυτά τα περιστατικά ήταν ένα μεγάλο ζήτημα – όπως πρόκειται για άρνηση αυτών των ανδρών σε ένα βασικό αξίωμα του εβραϊκού κράτους. Ταυτόχρονα, αυτά τα περιστατικά θεωρήθηκαν ως σύμβολο της αυξανόμενης επιρροής των θρησκευόμενων Εβραίων στην πολιτική και την κοινωνία στο Ισραήλ.



Ο αριθμός των γυναικών στρατιωτών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2013, ένα από τα οκτώ γυναικεία μέλη του στρατού ανέφερε σχετικά περιστατικά.

Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες γυναίκες στο Ισραήλ είναι υπερήφανες για την διετή θητεία τους στο στρατό. Ο φωτογράφος Σιμόν Ακστινάτα τις συνόδευσε σε διάφορες περιοχές στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, για το φωτογραφικό δοκίμιό του «Guns N’ Moses» που θα εμφανιστεί αυτό το φθινόπωρο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης