Ιταλία: Ναι σε κυβέρνηση Ρέντζι λέει ο Αλφάνο

Ιταλία: Ναι σε κυβέρνηση Ρέντζι λέει ο Αλφάνο

Θετικός σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς να διεξαχθούν εκλογές με πρωθυπουργό τον δήμαρχο της Φλωρεντίας είναι ο γραμματέας της νέας Κεντροδεξιάς της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο - Παραιτείται σήμερα ο Λέτα - Τι θα πράξει ο πρόεδρος της Ιταλίας

Ιταλία: Ναι σε κυβέρνηση Ρέντζι λέει ο Αλφάνο
Στα χέρια του προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς σε λίγη ώρα δέχεται στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο οποίος θα του επιδώσει την παραίτησή του. Την ώρα που οι αγορές αγωνιούν για τις κινήσεις του Ιταλού προέδρου, τα ιταλικά ΜΜΕ εξετάζουν τις δύο επιλογές του: ή θα ζητήσει από τον Λέτα να μεταβεί στη Βουλή και στην Γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση υπό τον Ρέντσι εμφανίστηκε ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο.

 
Για την Liberation,ο πολιτικά άπειρος Ρέντσι είναι το "ηλεκτροσόκ" της Κεντροαριστεράς, τα φιλόδοξα σχέδια του οποίου προκάλεσαν μία νέα κυβερνητική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης τραβώντας παράλληλα το... χαλί κάτω από τα πόδια του τεχνοκράτη Ενρίκο Λέτα. Ο Λέτα ανακοίνωσε ότι θα επιδώσει την παραίτησή του στο Ναπολιτάνο όταν είδε ότι κατά τους δέκα μήνες παραμονής του στην πρωθυπουργία, ο Ρέντσι ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στην Κεντροαριστερά.
Κλείσιμο

Για την γαλλική "Le Monde", το γεγονός ότι οι Ιταλοί πολίτες προτιμούν να μην αλλάξει χέρια η πρωθυπουργία της χώρας  από το να την αναλάβει ο Ρέντζι, δοσκολεύει το σχέδιο απομάκρυνσης του Λέτα από το ύπατο αξίωμα. O 39χρονος Ρέντζι, δήμαρχος Φλωρεντίας και νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), μπορεί να κατάφερε να επιβληθεί στην κεντρική επιτροπή της Πέμπτης και να πάρει το χρίσμα για την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης, ωστόσο, θεωρείται πολιτικά άπειρος- η εμπειρία του περιορίζεται στην δημαρχια της Φλωρεντίας καθώς δεν έχει εκλεγεί ούτε μια φορά βουλευτής.
   
«Ο Ρέντζι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για κάτι το θετικό», τόνισε ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, Αλφάνο, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές». Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».
    

O Λέτα, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), είχε αναλάβει, μετά την δύσκολη αναζήτηση κυβέρνησης το 2013, την πρωθυπουργία με την στήριξη του PD, της τότε ενιαίας κεντροδεξιάς του PdL και μικρότερων κομματικών σχηματισμών.
   
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνησή του στηριζόταν σε Βουλή και Γερουσία από το PD και την NCd, το ένα τμήμα της κεντροδεξιάς (υπό τον Αλφάνο) που είχε σχηματιστεί μετά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από το PdL και την μετέπειτα επανίδρυση της Forza Italia.
Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και οι χρηματαγορές περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις επόμενες κινήσεις του Ιταλού προέδρου.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης