Βίντεο: Η στιγμή της απαγωγής στελέχους της Αλ Κάιντα στη Λιβύη από Αμερικανούς κομάντος

Βίντεο: Η στιγμή της απαγωγής στελέχους της Αλ Κάιντα στη Λιβύη από Αμερικανούς κομάντος

Πρόκειται για τον Άμπου Άνας αλ Λίμπι - Ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων επί 13 χρόνια - Οι ΗΠΑ τον κατηγορούσαν για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις

Βίντεο: Η στιγμή της απαγωγής στελέχους της Αλ Κάιντα στη Λιβύη από Αμερικανούς κομάντος
Ένα βίντεο που προέρχεται από κάμερες ασφαλείας και εικονίζει τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα Άμπου Άνας αλ Λίμπι, τον Οκτώβριο του 2013 στην Τρίπολη της Λιβύης από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις παρουσίασε σήμερα στον ιστότοπό της η εφημερίδα Washington Post.

Στο ασπρόμαυρο βίντεο της 5ης Οκτωβρίου 2013 διακρίνεται ένα αυτοκίνητο σκούρου χρώματος να σταματάει μπροστά από ένα σπίτι. Η ώρα είναι 6.38 το πρωί και ακόμη δεν έχει ξημερώσει. Αμέσως μετά, ένα άσπρο φορτηγάκι σταματάει στ' αριστερά του οχήματος και βγαίνουν από μέσα τρεις ένοπλοι. Ένα άλλο λευκό αυτοκίνητο σταματάει μπροστά από το σκουρόχρωμο για να το εμποδίσει να φύγει.

Οι ένοπλοι ακινητοποιούν τον οδηγό του σκούρου οχήματος και τον αναγκάζουν να ανέβει στο φορτηγάκι. Ένας από αυτούς κάθεται στο τιμόνι του σκούρου αυτοκινήτου και τα τρία οχήματα απομακρύνονται αναπτύσσοντας ταχύτητα. Η σκηνή διαρκεί μετά βίας ένα λεπτό.

Κλείσιμο
Ο συλληφθείς ήταν ο Νάζιλ Άμπντελ Χάμεντ αλ Ράγιε ή Άμπου άνας αλ Λίμπι, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο 49χρονος Λίβυος ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων επί 13 χρόνια καθώς οι ΗΠΑ τον κατηγορούσαν για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας. Το FBI τον είχε επικηρύξει με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιχείρηση για τη σύλληψή του οργανώθηκε από τη CIA, το FBI και μια μονάδα της Δύναμης Δέλτα, των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή του ο Λίμπι μεταφέρθηκε σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, το USS San-Antonio και αμέσως μετά στις ΗΠΑ για να δικαστεί.

Στις 7 Αυγούστου 1998 ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι σκοτώνοντας 213 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 5.000. Σχεδόν ταυτόχρονα, ένα φορτηγό εξερράγη μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 70. Η Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης