Ισραήλ: Προσφέρει αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων στα θύματα του Μαβί Μαρμαρά

Ισραήλ: Προσφέρει αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων στα θύματα του Μαβί Μαρμαρά

Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των εννέα νεκρών Τούρκων αλλά θα κατατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια

Ισραήλ: Προσφέρει αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων στα θύματα του Μαβί Μαρμαρά
Το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρει η ισραηλινή κυβέρνηση ως αποζημίωση στους συγγενείς των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή έφοδο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 σε νηοπομπή που έπλεε ανοικτά της Γάζας.

Επικαλούμενη "δυτικές διπλωματικές πηγές", η εφημερίδα Χααρέτζ προσθέτει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν πρόοδο αλλά ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί συμφωνία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου το Δεκέμβριο με την επίσκεψη στην Άγκυρα ισραηλινής αντιπροσωπείας.

Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των νεκρών αλλά θα κατατεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, αναφέρει η εφημερίδα.

Κλείσιμο
Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υπογραφεί καμιά συμφωνία πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για την 30ή Μαρτίου, σε περίπτωση που ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβηθεί πως μια συμφωνία με το Ισραήλ ίσως τον βλάψει πολιτικά.

Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, το Ισραήλ επιθυμεί η Τουρκία να αποποιηθεί τη δικαστική δίωξη των ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην αναχαίτιση της νηοπομπής, ώστε η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να μην περιοριστεί στην απλή επιστροφή του τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, προσθέτει η Χααρέτζ.

Μέχρι στιγμής πάντως, τουρκικές και ισραηλινές διπλωματικές πηγές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι δύο χώρες έχουν σχεδόν καταλήξει στους όρους της συμφωνίας που θα επιφέρει ομαλοποίηση των σχέσεων μετά τη «συγγνώμη» της κυβέρνησης του Ισραήλ στην Άγκυρα για τη δολοφονία εννέα τούρκων ακτιβιστών στο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

«Η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και ορισμένες λεπτομέρειες πρέπει να οριστικοποιηθούν πριν κατατεθούν στις ηγεσίες των δύο κρατών», δήλωσε διπλωματική πηγή στη τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. 

Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ ζήτησε «συγγνώμη» για το περιστατικό από τη Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, αλλά η ομαλοποίηση των σχέσεων δεν επήλθε καθώς υπήρχαν διαφωνίες ως προς το ύψος της αποζημίωσης και του νομικού της ορισμού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης