Πούτιν: Πρώτα νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, μετά η συμφωνία με τη Ρωσία

Πούτιν: Πρώτα νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, μετά η συμφωνία με τη Ρωσία

Για την παροχή ενός δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων - Τέθηκε και το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει

Πούτιν: Πρώτα νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, μετά η συμφωνία με τη Ρωσία
Για να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το Δεκέμβριο για την παροχή ενός δανείου ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, η Ρωσία θα περιμένει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην ίδια χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
«Ας περιμένουμε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο Ria Novosti, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας με τον πρωθυπουργό, κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η δήλωση αυτή έγινε σε απάντηση στον Μεντβέντεφ ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες προτού να γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης. «Όσον αφορά στην ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες, θα πρέπει να το κάνουμε με περίσκεψη και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρά μόνο όταν θα ξέρουμε ποια θα είναι η καινούρια κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αρχές της», είπε.
 
Στην ίδια συνάντηση ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισ. δολάρια. Η Ουκρανία «ζητεί και πάλι περιθώριο» για να αποπληρώσει το χρέος και «δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς» μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο, υπογράμμισε. «Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.
 
Κλείσιμο
Την Τρίτη, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας - Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει τις συμφωνίες της με την Ουκρανία ακόμη και αν αναλάβει την κυβέρνηση η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στο νέο περιθώριο που ζητεί η Ουκρανία για να πληρώσει το χρέος της, είπε ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει».
 
Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι άσκησε οικονομικές πιέσεις στην Ουκρανία για να την αποτρέψει από το να υπογράψει, τον περασμένο Νοέμβριο, μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία η Μόσχα μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει στην Ουκρανία και της παραχώρησε δάνειο ύψους 15 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων των 3 δισ. έχουν ήδη δοθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης