Ηγέτες ανά τον κόσμο εκφράζουν συλλυπητήριά για τον θάνατο του «Μαντίμπα»

Ηγέτες ανά τον κόσμο εκφράζουν συλλυπητήριά για τον θάνατο του «Μαντίμπα»

Η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του Μαντέλα, χαιρετίζοντας τον «ακατάπαυστο« αγώνα του για μια «ειρηνική Νότια Αφρική»

Ηγέτες ανά τον κόσμο εκφράζουν συλλυπητήριά για τον θάνατο του «Μαντίμπα»
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτισε φόρο τιμής στον θανόντα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι να τον χαρακτηρίζει «μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μορφές των καιρών μας».

«Ο Μαντέλα άλλαξε τον ρου της ιστορίας για τον λαό του, τη χώρα του, την ήπειρο, τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι «η Νότια Αφρική σήμερα χάνει τον πατέρα της, και ο κόσμος χάνει έναν ήρωα».

Κλείσιμο
Στη Βρετανία, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του Μαντέλα, χαιρετίζοντας τον «ακατάπαυστο« αγώνα του για μια «ειρηνική Νότια Αφρική».

«Η βασίλισσα με βαθιά λύπη πληροφορήθηκε το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα τη χθεσινή νύχτα. Ο Μαντέλα εργάστηκε ακατάπαυστα για το καλό της χώρας του. Η κληρονομά που άφησε είναι η σημερινή ειρηνική Νότια Αφρική», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η Ιταλία «δεν θα ξεχάσει το μάθημα που μας έδωσε ο Νέλσον Μαντέλα», δήλωσε στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χαρακτηρίζοντας τον Αφρικανό ηγέτη "υπόδειγμα γενναιόδωρης δέσμευσης υπέρ των δικαιωμάτων και της συμφιλίωσης".

«Ο θάνατος του πρώτου μαύρου προέδρου Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής προκάλεσε βαθιά θλίψη στον ιταλικό λαό. Οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε εμπνέουν τον αγώνα που η ιταλική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα ώστε η χώρα μας και η Ευρώπη μας να παραδειγματιστούν από τον μεγάλο αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Μαντίμπα».

 
Στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας από τους «πλέον εξέχοντες πολιτικούς άνδρες της εποχής μας».

Ο Πούτιν «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ηγέτη της Νότιας Αφρικής επί πολλά χρόνια. Ο Μαντέλα ξεπέρασε τις πιο δύσκολες δοκιμασίες και έμεινε πιστός στα ιδανικά του, του ουμανισμού και της δικαιοσύνης. Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με μια ολόκληρη εποχή της σύγχρονης ιστορίας της Αφρικής, η οποία σφραγίστηκε από τη νίκη κατά του απαρτχάιντ και την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής Νότιας Αφρικής», αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι «όλη η ζωή του Νέλσον Μαντέλα αποτελεί παράδειγμα για όλους αυτούς που έχουν όραμα για τη χώρα τους, για τον κόσμο», τονίζοντας ότι έχασε έναν φίλο. «Ο Μαντέλα ήταν ένας άνδρας που αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας για όσα έκανε. Η μνήμη του θα παραμείνει πάντα. Τον γνώριζα καλά, ήμασταν φίλοι».

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι «ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο ηγέτη που πέτυχε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και να οικοδομήσει γέφυρες ειρήνης και διαλόγου. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας, σεβαστός μεσολαβητής, νομπελίστας Ειρήνης και πάνω από όλα, έναν φεφυροποιό για την ειρήνη και τον διάλογο που πλήρωσε ένα πολύ βαρύ προσωπικό τίμημα, περνώντας χρόνια στη φυλακή και πολεμώντας για τον λαό του».

«Ο Μαντέλα ήταν ένας αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον πόλεμο κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Η κληρονομιά του Μαντέλα για τον λαό του και για τον κόσμο θα μείνει πάντα χαραγμένη στις σελίδες της ιστορίας και στις καρδιές όσων προσέγγισε».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχαιρέτισε «μια από τις μεγαλύτερες μορφές της εποχής μας. Ο Μαντέλα ήταν ο πατέρας του λαού του, ένας οραματιστής, ένας αγωνιστής της ελευθερίας που είχε απορρίψει τη βία. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως τον πατέρα της νέας Νότιας Αφρικής και εξέχοντα πνευματικό ηγέτη».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης