Η επόμενη μέρα στη Νότιο Αφρική

Η επόμενη μέρα στη Νότιο Αφρική

Τι σηματοδοτεί η απώλεια του Νέλσον Μαντέλα – Ποιά τα προβλήματα που αναδύονται – Ποιές οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των αναλυτών

Η επόμενη μέρα στη Νότιο Αφρική
Η απώλεια του Νέλσον Μαντέλα καθιστά ευεπίφορη τη Νότιο Αφρική σε ρατσιστικές και κοινωνικές εντάσεις, οι οποίες βρίσκονταν εν υπνώσει τουλάχιστον για δύο δεκαετίες μετά το τέλος του απαρτχάιντ , σε μία χώρα που μαστίζεται από εγκληματικότητα και οικονομικά προβλήματα.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Νότιο Αφρική γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία στην μαύρη ήπειρο, σχολιάζει το Reuters. Τα όποια προβλήματα αναδυθούν στο Κέιπ Τάουν , θα ενεργοποιήσουν φαινόμενα "ντόμινο" στις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το CNN, το "Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο" του Τζέικομπ Ζούμα, που επί 19 περίπου χρόνια βρίσκεται στην εξουσία, εμφανίζεται διχασμένο σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των βαθύτατων κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Νοτίου Αφρικής είναι το θέμα της ασφάλειας, επισημαίνει το Reuters. Η εγκληματικότητα αυξάνεται δραματικά όχι μόνο στις φτωχογειτονιές, αλλά και στις πλούσιες συνοικίες λευκών και μαύρων. Το βράδυ, πολλές από τις πόλεις ερημώνουν, ενώ όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα , αναθέτουν σε ιδιωτικούς αστυνομικούς την προστασία τους. Πολλά αυτοκίνητα αποφεύγουν να σταματούν στα φανάρια και τις διαβάσεις, καθώς έχουν σημειωθεί χιλιάδες επιθέσεις από συμμορίες, που σπάνε τα τζάμια των αυτοκινήτων για να αρπάξουν τσάντες και ότι άλλο μπορούν.

Εκτός από την αναζωπύρωση των κοινωνικών και ρατσιτσικών εντάσεων, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα ανακατευτεί και η πολιτική "τράπουλα" αποδυναμώνοντας το κυβερνόν κόμμα.
Κλείσιμο

Ο πρόεδρος Ζούμα και το κόμμα του, Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο , έχουν να αντιμετωπίσουν, σ΄ ένα χρόνο, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές όπου αναμένεται να εκφραστεί η έντονη απογοήτευση των ψηφοφόρων για την συνεχιζόμενη φτώχεια και την ανεργία που πλήττουν τη χώρα, δύο δεκαετίες μετά το τέλος του απαρτχάιντ.

Ωστόσο, παρά την έντονη δυσφορία των ψηφοφόρων του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, αναμένεται να παραμείνει πρώτη πολιτική δυναμη . Το ο Κογκρέσο του Λαού ή αλλιώς Cope, που απαρτίζεται κυρίως από πρώην μέλη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, όπως αναφέρουν τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, δίχως όμως να μπορεί να εκτοπίσει από την εξουσία το κόμμα του Ζούμα.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ρόζενμπεργκ, αναλυτής σε θέματα Αφρικής του Eurasia Group, θεωρεί ότι ο θάνατος του Μαντέλα ενδέχεται να εγείρει ψείγματα συμπάθειας και να δώσει ώθηση στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο για τις εκλογές του 2014 , όμως η απώλεια του ιστορικού ηγέτη θα φανεί μακροπρόθεσμα, προκαλώντας ρωγμές στο κόμμα.Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης ότι, θα υπάρξει σοβαρότατο πλήγμα στην ιστορική κληρονομιά του κόμματος που θα ενισχύσει τους φόβους των ψηφοφόρων του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου οι οποίοι πλέον το κατηγορούν ανοιχτά ότι απέτυχε να υλοποιήσει τις οικονομικές υποσχέσεις του οδηγώντας τη χώρα στην διαφθορά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης