Πρόεδρος Λετονίας: Η κατάρρευση του σούπερ μάρκετ ήταν «δολοφονία»

Πρόεδρος Λετονίας: Η κατάρρευση του σούπερ μάρκετ ήταν «δολοφονία»

Ο Άντρις Μπέρζινς χαρακτήρισε «δολοφονία» το τραγικό περιστατικό, λέγοντας πως έτσι πρέπει να χειριστούν την υπόθεση οι λετονικές αρχές- Πέντε λετονικές κατασκευαστικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται οι εργασίες που είχαν αναλάβει στην οροφή για την κατάρρευσή της

Πρόεδρος Λετονίας: Η κατάρρευση του σούπερ μάρκετ ήταν «δολοφονία»
Στους 54 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών μετά την κατάρρευση της οροφής σούπερ μάρκετ στη πόλη Ρίγα της Λετονίας. Ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον δέκα αγνοούμενοι.

Η αιτία της τραγωδίας σύμφωνα με τους ειδικούς φέρεται να είναι το χώμα που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του κήπου στην ταράτσα του σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Άντρις Μπέρζινς χαρακτήρισε «φόνο» το τραγικό περιστατικό, λέγοντας πως έτσι πρέπει να χειριστούν την υπόθεση οι λετονικές αρχές.

Κλείσιμο
«Πρόκειται για μία υπόθεση στην οποία πρέπει ξεκάθαρα να πούμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανυπεράσπιστων ανθρώπων δολοφονήθηκε, και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε» είπε ο λετονός Πρόεδρος.  

Ενδεικτικά, η επικεφαλής της υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε ότι 16 παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα στο δυστύχημα -σε τρεις περιπτώσεις, και τους δύο γονείς.

Την ίδια ώρα, πέντε λετονικές κατασκευαστικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται οι εργασίες που είχαν αναλάβει στην οροφή για την κατάρρευσή της.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι εργασίες κατασκευής τηρούσαν τους κανονισμούς και είχαν επίβλεψη.

Ανακοίνωσαν, μάλιστα, "ενδελεχή έρευνα όλων των πιθανών αιτίων κατάρρευσης της οροφής", η οποία θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τις εταιρείες αυτές, ένας έλεγχος του κτιρίου, περιλαμβανομένης της οροφής του, πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την τραγωδία. Δεν εντοπίστηκαν "οικοδομικές παραβάσεις" κατά τον έλεγχο, αναφέρουν οι εταιρείες στην ανακοίνωσή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ρίχαρντς Κοζλόβσκις είχε κάνει νωρίτερα λόγο για πιθανές παραβάσεις του κανονισμού δόμησης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίς Ιντς Κούζις έδωσε τρεις πιθανές εξηγήσεις για την κατάρρευση: πλημμελής ανάλυση της δομής του κτιρίου, συνεχιζόμενες κατασκευαστικές εργασίες και κακός σχεδιασμός.

Η κυβέρνηση απέκλεισε την πιθανότητα φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής ενέργειας.

Δεν είναι, πάντως, σαφής ο αριθμός των αγνοουμένων, που σύμφωνα με τον δήμαρχο ενδεχομένως να ανέρχονται σε περίπου 25.

Τουλάχιστον 12 δικηγόροι ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν νομικές συμβουλές χωρίς αμοιβή στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο της χώρας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης