«Κόκκινος συναγερμός» για την εξαφάνιση Πολωνού πράκτορα

«Κόκκινος συναγερμός» για την εξαφάνιση Πολωνού πράκτορα

Εδώ κι ένα μήνα οι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίαςέχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του πράκτορα  Stefan Zielonka, ειδικό στις αποκωδικοποιήσεις μηνυμάτων , που εξαφανίστηκε ξαφνικά στις 19 Απριλίου. Ο 52χρονος αξιωματικός κατέχει άκρως απόρρητες  πληροφορίες ,μυστικούς  κωδικούς και τόπους διαμονής  πολωνών πρακτόρων και συνδέσμων στο εξωτερικό και στο ΝΑΤΟ , γεγονός που τον κάνει περιζήτητο στις

«Κόκκινος συναγερμός» για την εξαφάνιση Πολωνού πράκτορα

Εδώ κι ένα μήνα οι μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίαςέχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του πράκτορα  Stefan Zielonka, ειδικό στις αποκωδικοποιήσεις μηνυμάτων , που εξαφανίστηκε ξαφνικά στις 19 Απριλίου. Ο 52χρονος αξιωματικός κατέχει άκρως απόρρητες  πληροφορίες ,μυστικούς  κωδικούς και τόπους διαμονής  πολωνών πρακτόρων και συνδέσμων στο εξωτερικό και στο ΝΑΤΟ , γεγονός που τον κάνει περιζήτητο στις μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών . Στην Πολωνία αντιθέτως σήμανε «κόκκινος συναγερμός» για την εξαφάνισή του πράκτορα , η οποία προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες σε ολόκληρο το σύστημα.

 Η εξαφάνιση του Zielonka καλύπτεται από βαθύ  πέπλο μυστηρίου , ενώ  ο πολωνικός Τύπος επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές κάνει αναφορές για ψυχολογικά προβλήματα κατάθλιψης που απασχολούσαν τον έμπειρο αξιωματούχο.Σύμφωνα μάλιστα με απόρρητο έγγραφο της  Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας , BNN , ο  Zielonka λάμβανε ειδική αντικαταθλιπτική αγωγή. Ο πράκτορας  είχε χωρίσει με τη σύζυγό του , συνέχιζε όμως να ζει μαζί της σε κοινό διαμέρισμα στη Βαρσοβία. Άλλωστε η σύζυγός του ήταν εκείνη που στις 19 Απριλίου δήλωσε την εξαφάνισή του.

Το όνομα του αποκωδικοποιητή πράκτορα είχε συνδεθεί με Ρώσους διπλωμάτες που είχαν απελαθεί από την Πολωνία τον περασμένο χρόνο.  

Ο πολωνός Υπουργός Εθνικής Άμυνας Bogdan Klich  με δηλώσεις του υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση διαρροής πληροφοριών που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας  ή την εθνική ασφάλεια, λόγω της εξαφάνισης του πράκτορα» .  Την ίδια ώρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, αυτοκτονία , ατύχημα, απαγωγή από ξένες μυστικές υπηρεσίες αλλά και εθνική προδοσία.  Για την υπόθεση ενημερώνεται διαρκώς και ο πολωνός πρόεδρος Lech Kaczynski.

Ο Zielonka διαθέτει σημαντικό χρηματικό  ποσό σε προσωπικές τραπεζικές καταθέσεις , όμως καμία ανάληψη μετρητών δεν έγινε από την ημέρα της εξαφάνισης , ούτε έχει χρησιμοποιηθεί η πιστωτική του κάρτα για αγορές. 

Η υπόθεση μοιάζει με αστυνομικό θρίλερ , ενώ τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το Πάσχα , όταν εξαφανίστηκε και η σύζυγος του Stefan Zielonka, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα  Dziennik.   Η κυρία Zielonka εργάζεται κι αυτή ως πράκτορας  στις μυστικές υπηρεσίες του πολωνικού στρατού . Κατά πάσα πιθανότητα πάντως η ίδια όπως και το παιδί του ζευγαριού βρίσκονται υπό την επιτήρηση των υπηρεσιών ασφαλείας μέχρι να εξιχνιαστεί το μυστήριο της υπόθεσης . 

Κλείσιμο

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού Radio RMF FM , ο 52χρονος αξιωματούχος είχε εκφράσει την επιθυμία του να πραιτηθεί από την υπηρεσία του, όμως η παραίτησή του δεν γινόταν δεκτή λόγω των μυστικών που γνώριζε αλλά ιδίως επειδή θεωρούνταν αυθεντία στην ειδικότητα του.

 Ερωτήματα προκαλεί και η στάση του συνταγματάρχη  Radoslaw Kujawa, επικεφαλής των μυσικών υπηρεσιών , που κράτησε για καιρό μυστική από τους ανωτέρους του  την εξαφάνιση του  Stefan Zielonka.  Έτσι η αναζήτηση του πράκτορα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου, με καθυστέρηση 25 ημερών !  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης