«Οι Ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ στο Μαβί Μαρμαρά», λέει αυτόπτης μάρτυρας

«Οι Ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ στο Μαβί Μαρμαρά», λέει αυτόπτης μάρτυρας

Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο πως οι Ισραηλινοί καταδρομείς έβαλαν από ελικόπτερο προτού επέμβουν στο "Μαβί Μαρμαρά"

Παρατήσαμε τις πιστωτικές κάρτες...
«Οι Ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ στο Μαβί Μαρμαρά», λέει αυτόπτης μάρτυρας
Ένα μέλος φιλειρηνικής οργάνωσης, αυτόπτης μάρτυρας, κατέθεσε σήμερα σε τουρκικό δικαστήριο πως οι Ισραηλινοί καταδρομείς άνοιξαν πυρ από ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της επέμβασης τους εναντίον του στολίσκου που μετέφερε εφόδια για τη Γάζα, στις 31 Μαΐου 2010, με εννέα νεκρούς Τούρκους, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών πως οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε αυτοάμυνα.

Η δίκη τεσσάρων ισραηλινών στρατιωτικών εν αποστρατεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου, ξεκίνησε ερήμην τον περασμένο Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη και επαναλήφθηκε σήμερα με την εξέταση των μαρτύρων που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το μεγαλύτερο του στολίσκου, και των συγγενών των νεκρών.
Το Ισραήλ έχει καταγγείλει την δίκη ως «παρωδία».

Ο Κένεθ Ο’ Κίφι, ένας Ιρλανδός-Παλαιστίνιος πρώην πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού, που στράφηκε κατόπιν στο φιλειρηνικό κίνημα κι επέβαινε στο Μαβί Μαρμαρά, κατέθεσε στο δικαστήριο πως οι ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν από το ελικόπτερο, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους.
Κλείσιμο
«Μέσα σε 5 με 10 λεπτά αφότου το ισραηλινό ελικόπτερο προσέγγισε το πλοίο, έτρεξα στο πτώμα του Τζεβντέτ Κιλιτσλάρ στο κατάστρωμα, προτού εισβάλει στο σκάφος κάποιος ισραηλινός καταδρομέας», δήλωσε ο Ο’ Κίφι, αναφερόμενος σε ένα από τα θύματα.
«Θα πρέπει να είχε πυροβοληθεί από αέρος. Αφού είδα το άψυχο κορμί του Κιλιτσλάρ, ανέβηκα στο πάνω μέρος του καταστρώματος και είδα αρκετούς ανθρώπους να κείτονται στο έδαφός του, τραυματισμένοι, ή νεκροί», πρόσθεσε.
Σε έκθεσή του το 2011 ο ΟΗΕ αποφαινόταν ότι από το ισραηλινό ελικόπτερο ερρίφθησαν τρεις χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αλλά δεν εβλήθησαν πυρά, όταν οι καταδρομείς επενέβησαν και πως αυτοί αναγκάσθηκαν να καταφύγουν στη χρήση των όπλων τους «σε απάντηση της βίαιης αντίστασης (…) με ραβδιά, σιδηρολοστούς, σιδηρογροθιές και μαχαίρια (…) με τα οποία ήλθαν αντιμέτωποι».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης