Ο Ισπανός που καθαρίζει «σκ...ά» κι όμως έχει δύο μεταπτυχιακά κι ένα διδακτορικό!

Ο Ισπανός που καθαρίζει «σκ...ά» κι όμως έχει δύο μεταπτυχιακά κι ένα διδακτορικό!

Ο εικονιζόμενος νεαρός είναι η φωνή της «χαμένης» γενιάς στην Ισπανία αλλά και την Ευρώπη 

Μουντομπάσκετ: "Χάλκινοι" οι Λιθουανοί
Ο Ισπανός που καθαρίζει «σκ...ά» κι όμως έχει δύο μεταπτυχιακά κι ένα διδακτορικό!
«Καθαρίζω σκ...ά. Ειναι η μόνη δουλειά που βρήκα, ενώ έχω δύο μεταπτυχιακά και ένα διδακτορικό».
 
Το ξέσπασμα του εικονιζόμενου Ισπανού στο Διαδίκτυο βρήκε ανταπόκριση από χιλιάδες νέους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι (αν όχι με το ίδιο πρόβλημα) με κάτι χειρότερο... το φάσμα της ανεργίας.

Ο 25χρονος Μπένζαμιν Σέρα Μπος αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί για να βρει δουλειά. Βρήκε καταφύγιο σε μία αλυσίδα καφέ στο Λονδίνο, όχι  όπως θα περίμενε κανείς αναλαμβάνοντας προϊστάμενος,  αλλά ως... καθαριστής.

Κλείσιμο
Όποια πόρτα κι αν χτύπησε, τα πτυχία του ήταν μόνο εμπόδιο στην επαγγελματική του αποκατάσταση. Αντί να τους ανοίξουν πόρτες, τις... έκλειναν. 

Σχολιάζοντας στο Facebook και το Twitter με χιούμορ την.... κατάντια του αλλά και την παράφωρη αδικία του συστήματος να σπουδάζεις, να μορφώνεσαι και τη μόνη δουλειά που μπορείς να βρεις να είναι να καθαρίζεις τουαλέτες, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, με χιλιάδες συμπολίτες του να του εκφράζουν την συμπάθειά τους. 

Το σχόλιο του Μπένζαμιν έχει ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τους Ισπανούς αλλά και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που έχουν καταρρεύσει οικονομικά και δεν βλέπουν... φως στο τούνελ.

«Εργάζομαι σε ένα διάσημο καφέ στο Λονδίνο από τον Μάιο. Τους τελευταίους πέντε μήνες καθαρίζω τουαλέτες, τώρα όμως είδα τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Καθαρίζω τουαλέτες. Γεγονός είναι ότι  μου απέρριψαν τα πτυχία μου και τώρα καθαρίζω τα σκ...ά των άλλων. Σε μία χώρα που δεν είναι η πατρίδα μου.  Επιπλέον, φτιάχω καφέδες, καθαρίζω τραπέζια και πλένω φλυτζάνια».

Πάντως, ο νεαρός Ισπανός δεν χάνει το χαμόγελό του και, πάνω απ΄όλα, δεν ντρέπεται γι΄αυτό που κάνει.

«Η καθαριότητα είναι μία πολύ αξιοπρεπή δουλειά. Αυτό όμως που με ντροπιάζει είναι ότι είμαι αναγκασμένος να το κάνω γιατί πολύ απλά κανείς δεν μου έδωσε μία  ευκαιρία στην Ισπανία», λέει με παράπονο ο Μπένζαμιν.

«Υπάρχουν πολλοί Ισπανοί  σαν κι εμένα, ιδαίτερα στο Λονδίνο», προσθέτει.

Δεν κρύβει ότι του άξιζε μία καλύτερη δουλειά μετά από τόση προσπάθεια που κατέβαλε στο Πανεπιστήμιο. «Προφανώς, έκανε  λάθος», λέει.

Ο Μπένζαμιν από την Βαλένθια ξεκαθαρίζει πως οι συμπατριώτες του που βρίσκονται στο Λονδίνο, δεν είναι εκεί για να μάθουν τη γλώσσα ή απλά να κάνουν τουρισμό αλλά γιατί είναι μετανάστες. Γνώρισαν την ξενιτά για ένα καλύτερο μέλλον.

Στην πατρίδα του, η ανεργία τον Αύγουστο για την ηλικιακή κατηγορία κάτω των 25 ετών κτύπησε «κόκκινο» αγγίζοντας το 56%, ενώ ο αριθμός των Ισπανών που εγκαταλείπουν τα πάτρια εδάφη για να αποκατασταθούν επαγγελματικά έχει διπλασιαστεί απο τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση (πριν πέντε χρόνια.).

Τα στοιχεία αντικατατοπτρίζουν την ζοφερή πραγματικότητα. Το 2012, περίπου 60.000 Ισπανοί εγκατέλειψαν τη χώρα του για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, αριθμός διπλάσιος από τότε που ξεκίνησε η κρίση.  

Η ευθύνη βαραίνει τους πολιτικούς, όπως επισημαίνει ο νεαρός Ισπανός καλώντας τους να βγουν από το λήθαργο.

Δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι η αδικία τον έχει κάνει να στάζει...  δηλητήριο.

«Ορισμένες φορές μου έρχεται να πάρω τα πτυχία μου και να τα τρίψω στη μούρη των πελατών που με κοιτούν υποτιμητικά.  Λες και τα χαρτιά μου δεν είναι άξια των σκ...τών που καθαρίζω στις τουαλέτες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης