Γιατί ο Ομπάμα ρίχνει το μπαλάκι στο Κογκρέσο

Γιατί ο Ομπάμα ρίχνει το μπαλάκι στο Κογκρέσο

Προσπαθεί να πείσει την αμερικανική Γερουσία για επέμβαση στη Συρία - Το βροντερό «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον
έκαναν τον Ομπάμα να το ξανασκεφτεί

Καλά κρατεί η  Καραβάτου!
Γιατί ο Ομπάμα ρίχνει το μπαλάκι στο Κογκρέσο
Το «όχι» σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία από το βρετανικό Κοινοβούλιο, οι διαμαρτυρίες Αμερικανών πολιτικών που ζητούσαν με επιστολές τους να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση, αλλά και οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες των ΗΠΑ στην πλειονότητά τους δε βλέπουν θετικά μια στρατιωτική ανάμειξη στο συριακό μέτωπο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ομπάμα να ρίξει το μπαλάκι στο... Κογκρέσο.

Ομως ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν ότι εάν δρούσε μόνο με δική του απόφαση, θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που τα επόμενα τρία χρόνια χρειαζόταν την επικύρωση του Κογκρέσου για μια πιθανή επόμενη αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή, ίσως με το Ιράν.

Έτσι, αν και πεπεισμένος πως ο Ασαντ ευθύνεται για την επίθεση με τα χημικά στη Δαμασκό, ο Αμερικανός επέλεξε τελικά να μην πάρει μόνος του την απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά να ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Μια ανακοίνωση που ξάφνιασε τους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν πως η επίθεση θα ξεκινούσε από στιγμή σε στιγμή.

Κλείσιμο
Δεδομένου βέβαια ότι το Κογκρέσο βρίσκεται επί του παρόντος σε καλοκαιρινές διακοπές, η κήρυξη του πολέμου μετατίθεται χρονικά για την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει μια έντονη εκστρατεία άσκησης πιέσεων, για να πείσει τους λεγόμενους σκεπτικιστές στην αμερικανική Γερουσία, να υποστηρίξουν το σχέδιό του για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας, ανέφερε την Κυριακή, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Ομπάμα, και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσαν σε αυτό το πλαίσιο, τηλεφωνικά, κάποια μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ανέφερε η ίδια πηγή.

«Σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές και τις ενημερώσεις, υπήρξε το ίδιο βασικό επιχείρημα: Αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον του Άσαντ, θα αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον Άσαντ και τους βασικούς συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών προτύπων δεν έχει καμία συνέπεια», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σήμερα ο Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σημαίνοντα παράγοντα των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει το ψήφισμα που εξουσιοδοτεί το Λευκό Οίκο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, για σήμερα έχουν προγραμματισθεί μια σειρά από συναντήσεις και με άλλα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης