Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το Κογκρέσο θα δώσει «πράσινο» φως

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το Κογκρέσο θα δώσει «πράσινο» φως

Επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης για να υπογραμμίσει την «δέσμευση» της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να λογοδοτήσει το καθεστώς Άσαντ - «Όχι» από τους Ρεπουμπικανούς Μακέιν και Γκρέιαμ


Ο βιαστής προσπάθησε να διαφύγει με…ταξί!
Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το Κογκρέσο θα δώσει «πράσινο» φως
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας λόγω της απειλής που θέτουν τα χημικά όπλα για την ασφάλεια του Ισραήλ και άλλων συμμάχων στην περιφέρεια, είπαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σήμερα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε αργά την Παρασκευή ότι θέλει να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου —κάτι που δεν είναι νομικά απαραίτητο και δεν είχε προταθεί από τους συμβούλους του— διότι πιστεύει ότι ο διάλογος και η ψηφοφορία θα ενώσουν τη χώρα ενόψει της ανάληψης δράσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης σήμερα για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα η συριακή κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τη χρήση χημικών όπλων, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κλείσιμο
Ο Κέρι μίλησε με τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμεντ Άσι αλ Τζάρμπα για να υπογραμμίσει την «δέσμευση» της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «να λογοδοτήσει το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του την 21η Αυγούστου», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Ο Κέρι είχε επίσης επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και της Ιαπωνίας σχετικά με τη Συρία.

«Όχι» από τους Ρεπουμπικανούς Μακέιν και Γκρέιαμ
Οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξουν την ανάληψη περιορισμένης δράσης εναντίον της Συρίας, εάν αυτή δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

«Δεν μπορούμε καλή τη πίστη να υποστηρίξουμε μεμονωμένα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία τα οποία δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής που μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης, επιτυγχάνοντας το διακηρυγμένο στόχο της απομάκρυνσης από την εξουσία του (προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ) Άσαντ και δίνοντας τέλος σε αυτή τη σύρραξη, η οποία αποτελεί μια μεγεθυνόμενη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια», ανέφεραν οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούνται ιέρακες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μια κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Μακέιν δήλωσε σε εκπομπή του NBC ότι τα σχέδια του Ομπάμα για την ανάληψη περιορισμένης δράσης αποτελούν «ντροπή». «Ο πρόεδρος κατά τα φαινόμενα θέλει να γίνει μια διακοσμητική επιδρομή, να εκτοξευτούν λίγοι πύραυλοι και μετά να πει: "Λοιπόν, αυτό ήταν, αντιδράσαμε"», είπε ο Μακέιν, καλεσμένος στην εκπομπή του Τζέι Λένο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο αυτό.

«Αυτός είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος, πριν από δύο χρόνια, είχε δηλώσει πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει. Είναι επίσης ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος είπε ότι θα υπήρξε μια κόκκινη γραμμή εάν χρησιμοποιούσαν χημικά όπλα», πρόσθεσε.

«Μήπως αυτή η γραμμή είχε χαραχθεί με αόρατο μελάνι; Δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να τηρούμε το λόγο μας», τόνισε ο Μακέιν, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Επιπλέον, ο 77χρονος Μακέιν κάλεσε ξανά να εξοπλιστούν οι Σύροι αντάρτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης