ΗΠΑ: «Άμεσες και συγκεκριμένες» οι απειλές της Αλ Κάιντα

ΗΠΑ: «Άμεσες και συγκεκριμένες» οι απειλές της Αλ Κάιντα

Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός, όμως, «ο σκοπός είναι σαφής: H ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά», είπε Αμερικανός αξιωματούχος - Παρατείνειται έως το Σάββατο το κλείσιμο πρεσβειών σε  Μέση Ανατολή και Αφρική

Τύμπανα πολέμου στην κορεατική χερσόνησο
ΗΠΑ: «Άμεσες και συγκεκριμένες» οι απειλές της Αλ Κάιντα

Η ασυνήθιστη απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν προσωρινά περισσότερες από 20 πρεσβείες τους σε όλο τον κόσμο υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι υποκλάπησαν μηνύματα υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ κάνοντας λόγο για «μια από τις πιο αξιόπιστες και πιο συγκεκριμένες απειλές» που έχει δει ο ίδιος μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η απειλή επίθεσης φαίνεται να είναι «άμεση», είπε ο Μακόλ μιλώντας στο κανάλι CBS.

«Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα (πληροφοριών) που κάνουν λόγο για απειλές και σε αυτό αντιδρούμε», εξήγησε στο ABC ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι απειλές της Αλ Κάιντα στρέφονται εναντίον όλων των δυτικών συμφερόντων σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά ήταν «πιο συγκεκριμένες» απ' ότι στο παρελθόν.
Κλείσιμο

Ο ακριβής στόχος δεν είναι γνωστός όμως «ο σκοπός είναι σαφής: H ιδέα είναι να επιτεθούν σε δυτικά συμφέροντα, όχι μόνο στα αμερικανικά», συνέχισε.

Την Κυριακή, 25 πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας κατέβασαν ρολά. Τις πρεσβείες τους στην Υεμένη έκλεισαν επίσης για δύο ημέρες η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντατς Ράπερσμπεργκ από την πλευρά του είπε ότι οι αμερικανικές αρχές «έλαβαν πληροφορίες για το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο έκαναν λόγο για μια μεγάλη επίθεση».

«Πιστεύουμε ότι (η επίθεση) θα σημειωνόταν πιθανότατα στη Μέση Ανατολή ή κοντά σε μια πρεσβεία, όμως δεν υπάρχει κάποια εγγύηση», είπε από την πλευρά του ο Πίτερ Κινγκ, που είναι μέλος της ίδιας επιτροπής.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν σχεδιαζόταν μια επίθεση αυτοκτονίας ή μια επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Παρατείνειται έως το Σάββατο το κλείσιμο πρεσβειών σε  Μέση Ανατολή και Αφρική


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε απόψε ότι αποφάσισε να παρατείνει για αρκετές ημέρες το κλείσιμο πολλών πρεσβειών και προξενείων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ορισμένες πρεσβείες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 10 Αυγούστου αλλά αυτό δεν οφείλεται στη διατύπωση νέων απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα αλλά είναι αποκλειστικά ένα προληπτικό μέτρο.

Ορισμένες διπλωματικές αποστολές, όπως αυτές της Καμπούλ, της Βαγδάτης και του Αλγερίου που παρέμειναν κλειστές σήμερα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν από αύριο Δευτέρα. Θα παραμείνουν όμως κλειστές οι πρεσβείες και τα προξενεία στο Άμπου Ντάμπι, το Αμάν, το Κάιρο, το Ριάντ, το Νταρχάν της Μογγολίας, την Τζέντα, την Ντόχα, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ, τη Μανάμα, τη Μουσκάτ, τη Σαναά, την Τρίπολη της Λιβύης, το Ανταναρίβο, τη Μπουζουμπούρα, το Τζιμπουτί, το Χαρτούμ, το Κιγκάλι και το Πορτ Λουί, την πρωτεύουσα του Μαυρίκιου.

Κανονικά θα λειτουργήσουν επίσης από αύριο οι διπλωματικές αποστολές στη Νουαξότ, τη Χεράτ, το Μαζάρ ελ Σαρίφ, τη Βασόρα και το Ερμπίλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης