Ανταλλαγή του Σνόουντεν με Ρώσο πρώην πράκτορα σκέφτεται το Κρεμλίνο

Ανταλλαγή του Σνόουντεν με Ρώσο πρώην πράκτορα σκέφτεται το Κρεμλίνο

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν να παραδώσουν τον Σνόουντεν ως αντάλλαγμα για τον φυλακισμένο πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Ποτέεφ

Ανταλλαγή του Σνόουντεν με Ρώσο πρώην πράκτορα σκέφτεται το Κρεμλίνο
Στο πλευρό του «υπ' αριθμόν 1 εχθρού» των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, τάσσεται ο πρόεδρος της Κούβας , Ραούλ Κάστρο,  στηρίζοντας την χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Αμερικανό πρώην κατάσκοπο από την  Βολιβία, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.
 
Ο 82χρονος πρόεδρος της Κούβας έδωσε τις «ευλογίες» του στην πρόθεση των τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής να προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο στο Σνόουντεν , ο ίδιος όμως πήρε σαφείς αποστάσεις από την υπόθεση καθώς δεν μπήκε καν στη διαδικασία να προσφέρει  καταφύγιο αλλά και ούτε ασφαλές πέρασμα στο «βαθύ λαρύγγι» των υποκλοπών.  
  
Σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο Ραούλ Κάστρο έπλεξε το εγκώμιο του Σνόουντεν και όλων όσοι  αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα  .
  
Κλείσιμο
Κι ενώ ο 30χρονος Αμερικανός παραμένει εγκλωβισμένος στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να τον ανταλλάξει με έναν 61χρονο πρώην πράκτορα. Πρόκειται για τον Αλεξάντερ Ποτέεφ, ο οποίος άνοιξε το... στόμα του στους Αμερικανούς έναντι αδράς αμοιβής  προδίδοντας συναδέλφους του, ανάμεσά τους και την κοκκινομάλα σέξι κατάσκοπο, Άννα Τσάμπαν. Πρόσφατα μάλιστα, η Τσάπμαν είχε κάνει μέσω του Twitter πρόταση γάμου στον Σνόουντεν.   
 
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, την ανταλλαγή ...σπρώχνουν  Ρώσοι βουλευτές οι οποίοι έχουν ζητήσει από τη ρωσική Γενική Εισαγγελία να προωθήσει προς την αμερικανική πλευρά το αίτημα έκδοσης του 61χρονου Αλεξάντρ Ποτέεφ, ο οποίος διέφυγε στις ΗΠΑ το 2010.
 
Το πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας αποκάλυψε στους Αμερικανούς τις πληροφορίες για το δίκτυο συνεργατών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι δρούσαν στις ΗΠΑ ως «ενσωματωμένοι στην κοινωνία πληροφοριοδότες».
    
Ο Ρώσος πρώην πράκτορας δεν είχε και τις καλύτερες των σχέσεων με τους συναδέλφους του. Πολλοί μάλιστα δηλώνουν ότι ο Ποτέεφ ήταν κλεπτομανής και η παθολογική αγάπη του για το χρήμα αποτέλεσε το κλειδί για τη στρατολόγησή του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες φαίνεται πως επί μία δεκαετία γνώριζαν την ύπαρξη του δικτύου στις ΗΠΑ και το «καθοδηγούσαν» εντέχνως, κάποτε και μέσω του ίδιου του Ποτέεφ, ο οποίος είχε και προσωπική επαφή με κάποιους από αυτούς.

Το 2011 στρατοδικείο της Μόσχας καταδίκασε τον Ποτέεφ ερήμην σε 25 χρόνια κάθειρξης σε φυλακές υψηλής ασφαλείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης