Βλαντισλάβ Σουρκόφ: Ποιος είναι ο «γκρίζος καρδινάλιος» του Κρεμλίνου

Βλαντισλάβ Σουρκόφ: Ποιος είναι ο «γκρίζος καρδινάλιος» του Κρεμλίνου

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η παραίτηση Σουρκόφ εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γενικότερης ρήξης στις σχέσεις Πούτιν και Μεντβέντεφ, οι οποίοι φέρεται να διαφωνούν στο θέμα των προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας.

Βλαντισλάβ Σουρκόφ: Ποιος είναι ο  «γκρίζος καρδινάλιος» του Κρεμλίνου
Κολλητός του ηγέτη των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ αλλά και του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο "γκρίζος καρδινάλιος" του Κρεμλίνου απομακρύνθηκε από το αξίωμά του με διακριτικό τρόπο.

Ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ ήταν άνθρωπος του παρασκηνίου και εμφανιζόταν ως ο βασικός ιδεολόγος του καθεστώτος του Πούτιν, ποιητής συγγραφέας και επιστήθιος φίλος του πρώην επικεφαλής της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Υπήρξε ανώτατος πολιτικός σύμβουλος του προέδρου και κατηγορείται από τη αντιπολίτευση ότι συνέβαλε στην ισχυροποίησή του με αθέμιτα μέσα.

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο Πούτιν έκανε δεκτή την παραίτησή του, μία μία ημέρα μετά την επίπληξη του προέδρου προς την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να εφαρμόσει όλα τα προεδρικά διατάγματα.

«Έγινε με την θέλησή του. Σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν τα προεδρικά διατάγματα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Κλείσιμο

Ο Σουρκόφ εγκατέλειψε το Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2011 και ορίσθηκε υπεύθυνος καινοτομίας στην κυβέρνηση.

Πριν από λίγες μέρες ήρθε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής έρευνας, με αφορμή την έρευνα για διαφθορά στο Σκόλκοβο, την κρατική «Σίλικον Βάλεϊ της Ρωσίας», που είναι δημιούργημα του Μεντβέντεφ.

Η επιτροπή ερευνά υπόθεση διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ύψους 800.000 δολαρίων, στο Σκόλκοβο, το οποίο ο Μεντβέντεφ δημιούργησε σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία και πέραν του πετρελαϊκού τομέα.

Σύμφωνα με το Reuters, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η παραίτηση Σουρκόφ εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γενικότερης ρήξης στις σχέσεις Πούτιν και Μεντβέντεφ, οι οποίοι φέρεται να διαφωνούν στο θέμα των προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας.

Ο Σουρκόφ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1964 στο χωριό Σόλντσεβο της περιοχής Λίπετσκ. Ενώθηκε δύο φορές με τα δεσμά του γάμου. Με την δεύτερη σύζυγό του απέκτησαν τρία παιδιά. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο Master of Science in Economy.

Από το 1996 ως το 1997 – υποδιευθυντής και διευθυντής της Υπηρεσίας  Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Rosprom, πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της εμπόρικής τράπεζας καινοτομίας Alfa-Bank.

Από το 1998 μέχρι το 1999 – πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής για τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας «Δημόσια ρωσική τηλεόραση».

Στις 12 Μαΐου του 2008 - πρώτος αναπληρωτής προσωπάρχης των διοικητικών οργάνων του προέδρου της Ρωσίας. Στις 27 Δεκεμβρίου του 2011 διορίστηκε αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης