Οι Γερμανοί πιο φτωχοί της Ευρώπης

Οι Γερμανοί πιο φτωχοί της Ευρώπης

Η κατανομή του πλούτου στην Γερμανία μοιάζει να είναι άνιση, σε σχέση με άλλες χώρες

Οι Γερμανοί πιο φτωχοί της Ευρώπης
«Η κυρία Μέρκελ μας δίνει την εντύπωση της τσιγκούνας θείας που κάθεται με την τσάντα στο χέρι και, όταν κάποιος από τους συγγενείς θέλει να την αγγίξει, λέει “όχι”», είπε προ ημερών ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας ότι αυτή η στάση θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλη την Ευρώπη.

Μήπως όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει δίκιο που κρατά σφιχτά την τσάντα της; Σύμφωνα με μελέτη της Bundesbank οι Γερμανοί είναι πιο φτωχοί από τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Γάλλους, ενώ η περιουσία των Γερμανών είναι μικρότερη κατά 1/3 εκείνης των υπόλοιπων ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών.

Σύμφωνα, πάντως με την έρευνα που διεξήγαγαν οι Χάινζ Χέρμαν και Ουλφ φον Καλκρέουτ, το ενδιαφέρον που προκύπτει δεν είναι μόνο ότι η Γερμανία αποδεικνύεται η πιο φτωχή στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ανατολική Γερμανία από την Δυτική Γερμανία διαφέρει.

Πιο αναλυτικά, η περιουσία μιας μέσης γερμανικής οικογένειας ανέρχεται στις 51.400 ευρώ, ενώ στην Ιταλία υπολογίζεται γύρω στις 163.900 ευρώ, στην Ισπανία στις 178.300 ευρώ και στην Γαλλία στις 113.500 ευρώ. Ακόμα πιο φτωχοί, όμως, είναι οι Αυστριακοί με περιουσία που ανέρχεται στις 76.400 ευρώ.

Βέβαια, μια εξήγηση σχετικά με το αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.600 οικογενειών, μπορεί να δοθεί καθώς στην Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη η ιδιοκατοίκηση, σε σχέση τουλάχιστον με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, ότι μόνο το 44,2% των Γερμανών έχει στην ιδιοκτησία του μια κατοικία, παρότι την ίδια στιγμή θεωρούν ότι η αγορά ενός ακινήτου αποτελεί επένδυση. Βέβαια, οι νέοι Γερμανοί δεν ζουν με τους γονείς τους όπως πολλοί από τις νοτιότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αφήνουν σε μικρή ηλικία το πατρικό τους ενοικιάζοντας διαμερίσματα και διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους, καθυστερώντας, επομένως, να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο.
Κλείσιμο



Πάντως, όπως αναφέρει το think tank Bruegel, «η κατανομή του πλούτου στην Γερμανία μοιάζει να είναι άνιση, σε σχέση με άλλες χώρες. Ο μέσος Γερμανός έχει περιουσία αξίας 51.400 ευρώ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πολύ πλουσιότερα νοικοκυριά στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία».

Την ίδια ώρα, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως αυτά που προβάλει το Bruegel: «γιατί οι υψηλοί δείκτες καταθέσεων στην Γερμανία και οι μακροοικονομικοί δείκτες δεν μεταφράζονται σε πραγματικό πλούτο; Είναι ικανή η αποταμίευση να επιτρέψει στα γερμανικά νοικοκυριά την συσσώρευση πλούτου, ώστε να καλύψει την διαφορά με την Νότια Ευρώπη; Η αποταμίευση σε εταιρείες με χαμηλή διασπορά (προσωποπαγείς με συγκεντρωμένη κυριότητα) αποτελεί τον κύριο λόγο για το χαμηλό ποσοστό πλούτου στα νοικοκυριά;».

Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακή είναι η διαφορά ανάμεσα στη Δυτική και Ανατολική Γερμανία, ακόμα και έπειτα από τόσα χρόνια μετά την επανένωση του κράτους. Η μέση περιουσία μιας οικογένειας της Δυτικής Γερμανίας υπολογίζεται γύρω στις 78.900 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη της Ανατολικής είναι σαφώς χαμηλότερη και υπολογίζεται γύρω στις 21.400 ευρώ.

Εντούτοις, η Γερμανία εμφανίζει την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη με 20.014 ευρώ, ενώ η Ιταλία πλησιάζει τις 16.179 ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα με 12.943 ευρώ και η Ελλάδα παραμένει στις 11.357 ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως με πρόσφατη δημοσκόπηση του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού Ard, το 48% των πολιτών νιώθει ανασφάλεια για τις τραπεζικές καταθέσεις του, αν και αυτό δεν φαίνεται να κλονίζει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, καθώς το 59% των Γερμανών πιστεύουν πως η Ανγκελα Μέρκελ εκτελεί το έργο της καλά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης