Συνεχίζεται το μακελειό στη Γάζα (UPD)

Συνεχίζεται το μακελειό στη Γάζα (UPD)

Τουλάχιστον 635 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.900 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθε

Συνεχίζεται το μακελειό στη Γάζα (UPD)

Τουλάχιστον 635 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.900 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 592 τραυματίες, αλλά αυξήθηκε μετά τη σημερινή επίθεση κοντά στο σχολείο του ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στον τομέα αυτόν, ανακοίνωσε ιατρική πηγή. Η επίθεση σημειώθηκε στη Τζαμπαλίγια. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες δυο οβίδες αρμάτων μάχης εξερράγησαν έξω από το σχολείο της Unrwa, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα από οβίδα που εκτόξευσε ισραηλινό τανκ στην κοινότητα Ντέιρ αλ-Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και Παλαιστίνιοι γιατροί. Τα θύματα βρίσκονταν σε ένα σπίτι που χτυπήθηκε από τον ισραηλινό στρατό στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσης στην περιοχή.

Άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην κοινότητα Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο πριν τα ξημερώματα, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Υποστηριζόμενα από ελικόπτερα, τα άρματα εκτόξευαν οβίδες, ενώ μπήκαν στο στόχαστρο ανδρών της Χαμάς και άλλων οργανώσεων που άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Κλείσιμο

Εν τω μεταξύ, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν χθες το βράδυ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης κατά λάθος άνοιξε πυρ εναντίον τους.

«Τρεις στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων σκοτώθηκαν από έκρηξη οβίδας που εκτοξεύτηκε κατά λάθος από ένα ισραηλινό άρμα κατά τη διάρκεια επιχείρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Άλλοι τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά ενώ οι υπόλοιποι φέρουν ελαφρά τραύματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το τανκ είχε βάλει στο στόχαστρο ένα κτίριο που το είχαν καταλάβει νωρίτερα οι στρατιώτες.

Οι τραυματίες πεθαίνουν αβοήθητοι

Οι τραυματίες αργοπεθαίνουν στη Γάζα περιμένοντας τα ασθενοφόρα, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν λόγω των μαχών, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι κινήσεις των ασθενοφόρων συνδυάζονται με τις ισραηλινές αρχές και τις παλαιστινιακές ομάδες προκειμένου να εξασφαλισθεί πως οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού δεν θα εγκλωβισθούν στις εχθροπραξίες. Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό απαιτεί πολλές ώρες προτού καταστεί δυνατόν στα ασθενοφόρα να φθάσουν στους τραυματίες», εξηγεί στο ανακοινωθέν του ο Ε.Σ.

«Ορισμένες φορές τα ασθενοφόρα δεν μπορούν ούτε να φθάσουν στους τραυματίες εξαιτίας των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών», τονίζει ο οργανισμός.

Ο επικεφαλής του οργανισμού στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, Πιερ Βετάς, υπογραμμίζει πως «τα νοσοκομεία, το ιατρικό προσωπικό και τα ασθενοφόρα θα πρέπει να γίνονται σεβαστά ανά πάσα στιγμή. Τα ασθενοφόρα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ζώνες προκειμένου να απομακρύνουν τους τραυματίες».

Παράλληλα, η Πολωνία ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μία ανθρωπιστική πρωτοβουλία υπέρ του αμάχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως τόνισε ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι.

«Είναι με μεγάλη ανησυχία που πληροφορούμαι τον αύξοντα αριθμό των θυμάτων στις μάχες. Ταυτόχρονα, η Πολωνία ανακοινώνει τη βούλησή της να συμμετέχει σε μία ανθρωπιστική δραστηριότητα υπέρ του αμάχου πληθυσμού», τονίζει ο πολωνός πρόεδρος, ο οποίος καλεί τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τη σύρραξη.

Σαρκοζί: Δεν είναι μακριά η εκεχειρία

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως μία συμφωνία για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα «δεν είναι μακριά».

«Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν λύσεις. Δεν είμαστε μακριά. Αυτό που χρειάζεται είναι απλώς ένας από τους παίκτες να αρχίσει έτσι ώστε τα πράγματα να πάνε στη σωστή κατεύθυνση», είπε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε γάλλους ειρηνευτές του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο.

Ο Σαρκοζί είπε πως επιστρέφει στο Σαρμ ελ-Σέιχ για να συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ επειδή υπάρχει μία «μικρή ελπίδα» για μια τέτοια συμφωνία.

 «Δεν ξέρω εάν θα δουλέψει. Σας λέω ότι προσπαθώ και ότι αν επιστρέφω εκεί είναι γιατί υπάρχει μια μικρή ελπίδα».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ μιας άμεσης, διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το μήνυμα ότι επιδεικνύουν κάποια ευελιξία, λέγοντας ότι θα ήθελαν να δουν «μια άμεση εκεχειρία» στη Γάζα, αλλά δήλωσαν πως οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να είναι διαρκής, βιώσιμη και «αορίστου χρόνου».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ δήλωσε επίσης πως η μετάβαση της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στα Ηνωμένα Έθνη σήμερα σχεδιάστηκε για να δείξει πως οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε διάφορους τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί μία εκεχειρία.

«Θα θέλαμε μία άμεση εκεχειρία, αναμφίβολα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σον Μακόρμακ. «Μία άμεση εκεχειρία που θα είναι διαρκής, βιώσιμη και όχι περιορισμένη χρονικά».

«Θέλουμε, προφανώς, να είμαστε εποικοδομητικοί», πρόσθεσε. «Η μετάβαση της κ. Ράις στέλνει το μήνυμα ότι καταβάλλουμε κάθε διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μία εκεχειρία με τους όρους που έχουμε περιγράψει. Είμαστε ανοικτοί σε μία ποικιλία διαφορετικών σχημάτων προκειμένου να επιτευχθεί».

Ο εκπρόσωπος απέφυγε, πάντως, να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης