Εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Οκτώ ημέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς που κόστισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας για την τελική φάση εκκαθάρισης  της Χαμάς.

Ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικό μπήκαν στη Γάζα το βράδυ του Σαββάτου και αντιμετώπισαν μάχιμα τμή

Εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Οκτώ ημέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τους ανηλεείς βομβαρδισμούς που κόστισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας για την τελική φάση εκκαθάρισης  της Χαμάς.

Κλείσιμο

Ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικό μπήκαν στη Γάζα το βράδυ του Σαββάτου και αντιμετώπισαν μάχιμα τμήματα της Χαμάς που πρόβαλαν αντίσταση.

Η εισβολή είχε την υποστήριξη από αέρος και βολές πυροβολικού προκαλούσαν εκρήξεις σε πολλά σημεία της Λωρίδας κατά τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ στρατιωτικά τμήματα της Χαμάς εξαπόλυαν ρουκέτες εναντίων του Ισραηλινού στρατού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά που ελέγχεται από τη Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο πέντε Ισραηλινών στρατιωτών και την αιχμαλωσία άλλων δύο, πληροφορία που οι Ισραηλινοί διέψευσαν αλλά παραδέχθηκαν τον τραυματισμό 30 ανδρών.

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε από τη Γάζα ότι μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και τμήματα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στις βόρειες πόλεις Μπείτ Λαχίγια και Μπείτ Χανούν.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το Ισραήλ επεξέτεινε τον αποκλεισμό της Γάζας από θαλάσσης σε 20 ναυτικά μίλλια από τα 6 που ίσχυαν μέχρι χθες, για να εμποδιστεί οποιοσδήποτε ανεφοδιασμός με πλοία από το εξωτερικό.

Την ώρα της εισβολής του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα συνεδρίαζε στη Ν. Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ  και παρά την παρέμβαση της Λιβύης που είναι η μόνη αραβική χώρα που συμμετέχει στο Σ.Α. αυτή την περίοδο, η σύνοδος τερματίστηκε χωρίς να υπάρξει καμία εξέλιξη για την κρίση.

Ο Παλαιστίνιος μόνιμος παρατηρητής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ δήλωσε ότι «μας λένε πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να θέσουν τέλος στην κατοχή».

Ο Γ.Γ. ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε «βαθειά ανησυχία και απογοήτευση» για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ανακοινώθηκε ότι είχε και νέα επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ.

Η Γαλλία καταδίκασε την απόφαση εισβολής των Ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη Λ. της Γάζας αποκαλώντας την επιχείρηση «επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση» που θα δυσκολέψει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι πρέπει να επέλθει εκκεχειρία το συντομότερο δυνατόν και ότι «συνέστησε στους Ισραηλινούς να είναι προσεκτικοί κατά τη στρατιωτική επιχείρηση για να αποφευχθούν οι συνέπειες στον πληθυσμό».

Παράλληλα καταδίκασε τη Χαμάς επειδή «κρατά σε ομηρία τον πληθυσμό της Γάζας και έχει επιφέρει τη δυστυχία στην καθημερινή ζωή».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος  Μαχμούντ Αμπάς και αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών μεταβαίνουν στη Ν. Υόρκη για να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ την υιοθέτηση αραβικής πρότασης που θα καταδικάζει το Ισραήλ και θα επιβάλλει τον τερματισμό της βίας στη Γάζα.

Το βράδυ του Σαββάτου σκοτώθηκαν 11 πολίτες και ανάμεσά τους ένα παιδί στη βόρεια Γάζα, όταν οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τέμενος.

Ανταποκριτές αναφέρουν το θάνατο αρκετών μαχητών της Χαμάς κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την εισβολή, αλλά και θύματα από πλευράς Ισραηλινών δυνάμεων.

«Δεν διψάμε για πόλεμο αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη στοχοποίηση των πόλεών μας από τη Χαμάς», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, που θα διεκδικήσει την εξουσία στις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα έχει «μαύρη μοίρα».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης